måndag 29 november 2010

Blommor i Sugarpaste - Rosor 1!

Jag ska börja med att klargöra att jag inte är någon expert på området, första gången jag gav mig på att dekorera en tårta var i slutet av september. Och första gången jag gjorde en Cupcake är bara drygt en månad sedan, så jag är i högsta grad en nybörjare på området tårtdekoration.
Men du som tittar in här och läser min blogg kanske inte heller är proffs, så jag tänkte dela med mig av det jag lär mig allt eftersom så att du också kan pimpa dina cupcakes hemma =)

Har du egna tips och trix så skriv en kommentar!

Det finns många sätt att göra blommor till dina cupcakes och rosor, jag har provat fyra olika sätt. Tre av metoderna är väldigt enkla, den fjärde är lite pilligare, men man får super söta rosor om man lägger ner lite mer tid på dem.

Här kommer en steg-för-steg instruktion.
Lycka till!

Ps. Det finns speciella ros-utstickare, men jag glömde köpa en sån när jag handlade bakgrejor sist, så jag fick göra en egen variant.


Börja med att ta ut blommor i den storlek du vill ha dina rosor med en blom-utstickare.


Här har jag gjort små jack med en liten kniv innan jag tunnar ut bladen med ett modelleringsverktyg som kallas Ball tool. Men det går lika bra att använda baksidan av en pensel för att tunna ut blombladen.
Rulla verktyget fram och tillbaka över blombladet så det blir lite tunnare.

Så här ser det ut när det är klart...

Rulla in kanterna med en tandpetare.

Rulla in kanterna på alla blomblad, förutom ett.


  Vänd på blomman.

Forma en liten droppe av en bit SP och fäst med vatten mitt i blomman.
Pensla hela bladet som du inte rullat med tandpetaren med vatten och linda bladet runt droppen.
Pensla vatten längst ner på bladen i ett V, se den röda markeringen.

Hoppa över ett blad och fäst vartannat blad enligt bilderna.

Pensla och fäst.

Pensla och fäst.

 Rulla ihop blomman mellan fingrarna för att fästa bladen ordentligt.

Så... Färdigt! =D






fredag 26 november 2010

Sommar Cupcakes!

Nu när vintern är här på äkta riktigt så finns det inget jag längtar efter så mycket som sommaren. Tänk vad skönt det skulle vara att gå barfota i sanden... Sola och dricka en drink, eller ännu hellre en bira =)
I somras var jag höggravid så jag kunde inte göra något av det där, det var för varmt för att jag ens skulle kunna lämna min plats vid fläkten, så det känns nästan som att jag missat sommaren =(
Så nu när tävlingen månadens sötsak har "färgglatt" som tema så väljer jag sommar!

Det här är mitt bidrag  =)




Krossad Digestive som sand =)

Dekorationer i SP










Peanut butter & Jelly Cupcake!

Inte många av oss tänker på jordnötssmör som ett speciellt hälsosamt livsmedel, det är ju så otroligt fett. Men det finns en förvånande mängd näringsvärde i produkten, dessutom är det mesta av fettet i jordnöten enkelomättat (alltså bra fett). Jordnötssmör innehåller faktiskt även en stor mängd protein.
Det finns också några viktiga näringsämnen i jordnötssmöret, vad sägs om E-vitamin, kalcium, koppar, kalium, järn och magnesium?
Så ha inte ångest när du sätter tänderna i en sån här goding nästa gång, utan tänk på alla fördelar som finns ;)


Den här cuppisen är en vanilj-cupcake fylld med min egen jordgubbssylt med mörk choklad och en "lätt" jordnötssmörsfrosting.











onsdag 24 november 2010

Cupcakes

Vi är så nöjda med vårt hem! När jag och Niklas flyttade hit så var det totalrenoverat och vi har en helt annan planlösning än de andra husen i området. Luftigare och rymligare =)
Så i somras när vår granne skulle bygga om hemma hos sig så knackade hon på här för att få lite inspiration till sitt hem. Och de har hållit på och byggt om halva året och nu är de nästan helt klara.
Så för att visa resultatet bjöd hon hem mig och bebisen, och vi hade så klart bakat lite till henne =)

Cupcakesen är jordgubbscupcake med choklad- och jordgubbsfrosting.

Här kommer bilderna!





måndag 22 november 2010

Kalasformar!

Vem vill inte ha snygga formar till sina bakverk?

Jag tycker att skillnaden mellan "vita vanliga" formar och snygga, designade formar med färglada tryck på är enormt stor!
Snygga formar förhöjer intrycket av mina cupcakes.
Att de dessutom är svenska, återvinningsbara och finns i butik och inte bara webbutik är fler plus.

Du behöver inte vara ett bakproffs för att använda snygga formar, pimpa dina muffins, kanelbullarna eller julgodiset med snygga fodral!

Eller ge bort dem i julklapp till någon som gillar att baka =)

Ni kan ju tänka er hur glad jag blev när jag fick mina efterlängtade bakformar från [kala:s får:m].

Tack snälla Christina!

Nu längtar jag tills jag ska baka så jag kan använda dem =D

Fina formar från Kalasform



Den här lilla sötnosen är min favorit!






Älskade choklad!

Jag förstår inte att det finns folk som ogillar choklad,  det måste vara godast av alla sötsaker som finns. Dessutom blir man glad och lycklig av det, det har till och med forskarna bevisat.

Så här kommer en vanilj Cupcake med en "choklad gömma" och vit choklad frosting och en liten blå blomma =)




söndag 21 november 2010

Kola Cupcake!

Med en liten gnällig bebis som vill kramas hinner man inte baka så mycket. Men när lill-pysen sov en stund i veckan så passade jag på att baka lite.
Jag älskar kola, speciellt när den är mjuk och seg, så jag gav mig på att göra ett eget recept med kola cupcakes. Jag bytte ut hälften av sockret i mitt vanliga recept mot lite sirap. Det luktade helt underbart i köket då de gräddades. Prova!




lördag 20 november 2010

Fluffig kaffefrosting!

Den här frostingen är i princip likadan som vit choklad frostingen jag skrivit upp tidigare.
Det bästa med den är att den inte är så där "äckel söt" som frosting kan vara ibland, utan lagom söt och härligt fluffig i konsistensen.


Ingredienser:
2,5 dl mjölk
3 msk mjöl
125 gr smör
2,5 dl florsocker
Mocca essens

Lite kakao

Vispa ner mjölet i mjölken, värm på svag värme till en tjock smet, låt svalna.
Blanda smör+florsocker+kakao till en slät massa.
Droppa i essensen, blanda ihop allt och spritsa ut på de kalla muffinsen.



fredag 19 november 2010

Fluffig Vitchoklad frosting

2,5 dl mjölk
2 msk mjöl
125 gr smör
2,5 dl florsocker

100 g smält vit choklad

Vispa ner mjölet i mjölken, värm på svag värme till en tjock smet, låt svalna.
Blanda smör+florsocker till en slät massa.
Smält chokladen i micron.
Blanda ihop allt, spritsa ut på de kalla muffinsen.

Cupcake

Jag har bakat cupcakes, denna gång med vit choklad och vanilj frosting.
Den lilla fjärilen är gjord i MMF.

Hur tycker ni att fjärilarna ska se ut? Ska mönster vara på insidan, som här, eller på utsidan?







Tårtkartonger!

Det är ett h-vete att få tag på tårtkartonger som privat person, ifall man ringer runt och frågar så måste man antingen vara grossist eller så får man ett tvär nej av bagerierna.
Men idag hade jag tur!
Jag ringde till ett företag som egentligen bara levererar till grossister, men han som svarade var så snäll och gick med på att skicka sina överblivna kartonger till mig! =D

torsdag 18 november 2010

Toblerone Cupcake

Här om dagen hade jag utvecklingssamtal med min underbara chef och ville bjuda henne på en Cupcake.
Jag tycker att cupcakes blir godast om man har någon slags fyllning i dem. Hittills tycker jag att det godaste är en chokladbit.
Den här gången blev det en Toblerone Cupcake med fluffig Kaffechoklad frosting.
Blomorna är gjorda i MMF.


Vad brukar du ha i dina cupcakes?



Toblerone Cupcake















onsdag 17 november 2010

tisdag 16 november 2010

Bilder på Farsdags Cupcake

Som ni vet så hade jag beslutsångest när jag skulle baka på Farsdag till min älskling. Jag hade tänkt göra en tårta, men han ville inte ha det... Vem vill inte ha tårta?!
Utan han ville ha "vanliga muffins".
Glöm vanliga muffins!
Det blev choklad Cupcake med fluffig kaffefrosting =)
Dessutom fick jag en chans att använda den nya muffinsplåten från IKEA.
Ett tips till er som köper en sån, köp också IKEA's egna bakformar, de "vanliga" formarna som man köper från affären är för stora för den här plåten.

Rosorna som är på Cupcakesen är jätteenkla att göra, jag lovar att visa er steg för steg bilder nästa gång jag gör dem =)













måndag 15 november 2010

Använd muffinsplåt!

När man bakar Cupcakes och muffins är det helt oumbärligt att ha en muffinsplåt att ställa muffinsformarna i.
Har man det inte så kan man inte få fina muffins och cupcakes utan de flyter ut och blir platta och fula. Så snåla inte, de kostar ca 150 kr och är en bra investering.

Eller vad säger ni som använder plåt, håller ni inte med?

Jag ska ladda upp två bilder som visar skillnaden, så får ni se själva.

Jag köpte en ny plåt från IKEA som jag använde när jag gjorde Farsdag Cupcakes, de blev jättefina och höga.
Muffinsen blir väldigt rak i den, kanske kan man använda dem till att göra små bakelser i också.
Vad tror ni?


Bilden är hämtad från IKEA's hemsida


Muffins med plåt

Muffins utan plåt

Nu förstår ni vad jag menar! ;)


XO
/Nellie

Godis fluff

Fluff kallar man egentligen allt som är gjort på grädde och godis och uppvispat till att likna en mousse.

Man kan göra fluff av alla möjliga godisar & Choklad som man smälter ner i grädde och vispar upp.

Om man inte vispar upp det får man en crème som blir mer som en Ganache som man kan ha mellan sina Macarons ;)

En god tårtfyllning är Godisfluff, prova får du smaka!

Godisfluff (Räcker till ett lager i tårtan)
2 dl grädde
100-180 gram godis
(mindre mängd till gelegodisar och mer till choklad)


Värm grädden på medelvärme, smält i godisarna.
Låt bli hett, men inte koka. (Viktigt att det inte kokar ifall det kokar går det inte att vispa sen).
Ställ i kylen ett par timmar.
Vispa fluffigt.
Klart! =D

söndag 14 november 2010

Fromage

Det är väldigt enkelt att göra egen fromage att fylla tårtor med, man kan också äta fromagen som den är.
Man kan byta ut jordgubbarna i receptet mot vilken frukt/bär man vill.


Jordgubbsfromage - ca ett lager tårtfyllning
2 gelatinblad
100 g jordgubbar
1 msk vatten
1 msk socker
50 g kesella
½ dl florsocker
1 dl vispgrädde

*Blötlägg gelatinbladen i en skål.

*Vispa grädden och ställ kallt.
*Koka upp jordgubbarna, vattnet och sockret i micron, ca 3 min. Ta ut och mosa jodgubbarna, låt svalna lite.
*Blanda kesella och florsockret med jordgubbarna.

*Häll av det mesta av vattnet från gelatinbladen och smält gelatinbladen i micron, ca 30 sek. Blanda i gelatinbladen i jordgubbskesellan.
*Blanda till sist in den förvispade grädden.

Låt stelna i kylskåp till fromagen blir tjock.

lördag 13 november 2010

Marshmallows fondant (MMF)

Här i Sverige är det vanligast att täcka tårtor med marsipan eller spritsat grädde, men i USA o England (där de förövrigt dekorerar sina tårtor helt annorlunda än vi gör här hemma) använder de sockermassa. Sockermassa (sugarpaste som det heter på engelska) finns i olika webbutiker men är relativt enkelt att göra själv, dock inte lika enkelt som Marshmallows fondant.

MMF och sugarpaste går att få kritvit, vilket inte går med Marsipan, eftersom mandeln i marsipanen är svagt gulaktig.
Jag hade lite svårt att få till min MMF mjuk och smidig, men det berodde i mitt fall på att jag använde för mycket florsocker när jag gjorde MMFen. Det bästa har visat sig vara att göra den ett dygn innan, låta den vara ganska kladdig, och tillsätta mer florsocker då du kavlar ut den, dagen efter, om det behövs.

Recept på MMF
Ett paket Marshmallows ca 200 g
½ msk vatten
1 msk raspolja
2-4 dl florsocker


Micra Marshmallowsen tillsammans med oljan o vattnet i en plastbunke, tills de sväller upp, inte blir helt rinniga. Ta ut och rör om till en smet.
Sikta florsockret i en annan bunke, spara lite till utkavlingen. Gör en grop i mitten av sockerhögen.
Häll i Marshmallowssmeten i florsockret.
Rör om till en "deg". Degen ska vara lite kladdig, inte så att den fastnar i händerna när du plockar upp den, men så i alla fall så att det fastnar när du mosar till den med fingrarna.
Slå in degen i plastfolie och låt vila ett dygn.

Färdig att använda!

Macarons!

Alla bakbloggare bakar Macarons, så hur svårt kan det vara?
As svårt, iaf om man är Noob... och inte har investerat i en bra tyll att spritsa med.
Men här är mitt första första försök till de små raringarna, och jag är inte helt missnöjd, kan bli bättre dock, gäller bara att fortsätta försöka.


De rosa är fyllda med hallonsmörkräm och de lila med Geisha-fluff. De lila var mycket godare, jag ska inte fylla dem med smörkräm igen, utan kommer att köra på olika sorters fluff i framtiden.






Sherry blossom

Det här är min fjärde täckta tårta och jag är inte alls nöjd med resultatet =(
Tyvärr så blev den för kompakt (jag tror att det var för mycket kakao i smeten) och bucklig.
Innan har jag tyckt att det varit enkelt att jobba med MMF, men det gick inte alls bra nu, det blev sockerklumpar i smeten och massan vart för hård och inte alls lika flexibel som den brukar vara.
Dessutom hade vi för lite plats i kylen så jag täckte tårtan med plastfolie och ställde på altanen, men så hade grannens katt varit och naffsat på tårtan (läs; ätit en fjärdedel) .









fredag 12 november 2010

Club Penguin tårta!

Min son fyllde 11 år i slutet av oktober och hade svårt att bestämma sig för vilken tårta han önskade sig. Först ville han ha en gul tårta som såg ut som en bikupa, med små bin och blommor på.
Sen ville han ha en vintrig tårta med isbjörnar.
Till slut bestämde han sig för en vintrig Club Penguin tårta.
Tårtan är gjord på ljusa bottnar med kaffechoklad ganache och mosade bananer med vaniljvisp.
Täckt med MMF och dekokarationerna är oxå gjorda av MMF.

Och här är resultatet =)












söndag 7 november 2010

Bebis under filt =)

Min väninna fick en liten bebis för några veckor sedan och när jag skulle hälsa på dem så tog jag såklart med en liten kaka, med denna bebis som topping =)
Bebisen består egentligen av ett par fötter som är gjorda av marsmallows fondant (MMF) som jag har färgat med pastafärg. Blöjan är en maräng inlindad i MMF och filten är också i MMF som blev över från Emilias Hello Kitty tårta =D


En liten bebis i MMF =)


fredag 5 november 2010

Blåbärs cupcakes!

När min brors sambo fått ett nytt jobb så ville vi såklart fira det med hennes favorit cupcakes, blåbär! Det gav ju  oxå mig en chans att prova ännu en frosting; fluffig frosting.
Det känns som om jag har lagt ner osunt mycket tid på att leta fram bra recept på mina cupcakes, frostingen och div figurer så jag tänkte förenkla för er som följer min blogg med att lägga ut tips och recept löpande, håll koll! :D


Blåbär cupcakes med blåbärskompott och fluffig smultronfrosting, dessa är jag mest nöjd med hittills =) De vart ASgoda! Den fluffiga frostingen smakade typ mjukglass!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...