torsdag 30 december 2010

Blixten McQueen, Cars tårta !

Här om veckan visade jag en liten sneek peak på en tårtdekoration.
Jag höll då på med dekorationerna till lilla Axels födelsedagstårta.

Men jag har ju inte visat er hur det färdiga resultatet blev...

Jag gjorde en tårta med tre lager fyllning. Två lager fyllda med mjölkchoklad fluff och ett lager med Hallon fromage.
Jag gjorde även Cake balls med små bilar på =)

Här kommer bilderna =}



De fina formarna kommer från Kalasform!

  Det färdiga resultatet =)

Det fina tårtfatet kommer från Gerbera!

Visst följer du Sockertussen via Bloglovin'?



Sugarpaste !

Antingen kan du köpa din sugarpaste i någon av webbutikerna som finns på nätet, eller så kan du göra din egen. Det är relativt lätt och blir billigare.

Det finns två olika sätt att göra sugarpaste, ena receptet innehåller glykos och glycerol (båda finns på apoteket. Dr Oetker säljer oxå flytande glykos) det andra receptet innehåller sirap istället.

Receptet på sugarpaste utan Glycerol 
900 g Florsocker (nästan 2 hela paket)
1,2 dl Vit Sirap
½ dl Vatten
2 tsk Gelatinpulver

Blanda geleatinpulvret med vatten och låt vila en stund, följ anvisningarna på förpackningen.
Lös geleatinblandningen över ett vattenbad.
Blanda i sirap och värm upp.
Häll vätskan i en bunke och sikta i florsockeret lite i taget och knåda tills massan är smidig.
Massan bör vara lite kladdig, eftersom den stelnar lite då den får vila. Annars blir den alldeles för hård att arbeta med.
Slå in i plastfolie och förvara i rumstemperatur.

Recept på sugarpaste med Glycerol 
1 msk Geleatinpulver
3 msk Vatten
3 msk Flytande Glykos
1 msk Glycerol
750g Florsocker

Du går tillväga som i receptet ovan.
Blandar ut geleatinpulver med vatten lös upp över vattenbad.
Tillsätt glykos och glycerol och värm upp.
Häll vätskan i en buke och sikta över florsocker.
Knåda och slå in i plastfolie.

onsdag 29 december 2010

Ordlista!

När man surfar runt för att få inspiration till bakning så möter man ibland på en del konstiga ord och man inte har en aning om vad de betyder. Jag fick sitta och söka på Google i början när jag var färsk, så jag ska göra det enkelt för dig, som kanske inte kan alla uttrycken ännu.
Och du som är ännu duktigare än jag är kan väl skriva en rad och säga till om jag glömt något =}

Tårtor kan täckas av en hel del, vissa spritsar grädde, andra lägger på ett lock av grön färdig utkavlad marsipan och gör sin egen prinsesstårta. Men det finns även annat att täcka och dekorera tårtan med.
Här nedan följer en lista med ordförklaringar =}

Marshmallows fondant, MMF -En massa att täcka tårtan med gjord av Marshmallows och florsocker.
Sugarpaste, SP - Eller sockerpasta, är en sockermassa med bla florsocker, sirap och glykos, som används till att täcka tårtor.
Flowerpaste, FP - Är en sockermassa som torkar snabbt och är lätt att kavla ut tunt och passar bra att göra sockerblommor med.
Modelleringspasta, MP - Eller modeling paste är oxå en sockermassa som torkar snabbt på ytan men långsamt innuti, passar därför bra att använda till dekorationer som man vill göra i förväg, då de inte torkar och spricker.
Modellerings choklad, MC - Fungerar precis som Sugarpaste, men smakar choklad.
Tylose - kallas oxå gumpaste powder eller Gumtex är ett pulver som man tillsätter till sugarpaste för att den ska bli flowerpaste. Jag provade använda det till MMF, fungerade perfekt!
Ätbart lim - Som det låter, ätbart klister som man anväder till dekorationerna. Kostar runt 50 :- går att göra själv.
Täckmassa - Det man täcker tårtan med, tex Sugarpaste, Marsipan, Marshmallows fondant.
Spackla - Bre på ett lager med grädde eller smörkräm på tårtan innan den täcks med täckmassa.
Fodra - Matfett som penslas på insidan av täckmassan innan den läggs på tårtan. Detta för att hindra att tårtan "svettas" och locket blir förstört.
OBS! Täcker man tårtan med smörkräm behöver den inte fodras. Dock är det viktigt att göra det om man täcker tårtan med grädde.

tisdag 28 december 2010

Täcka en tårta!

Jag täcker alltid mina tårtor med MMF. Jag tycker att det är smidigt att göra och det smakar godare än sugarpaste.
Det är oxå mycket lättare att jobba med MMF än tex marsipan.

Efter att ha fyllt tårtan och låtit den stå över natten, så är det dags att täcka den.
Jag har här satt ihop en steg-för-steg instruktion på hur man täcker en tårta =}

(Jag kallar det man täcker tårtan med för locket i det här inlägget)

Börja med att kavla ut MMF till minst 20 cm större än din tårta är i diametern. Kavlar du inte ut den tillräckligt så räcker inte locket till att täcka hela tårtan och då måste du antingen slita och dra i locket och då kan det gå sönder, eller så blir den ful och skrynklig på sidorna.

Jag brukar kavla ut min MMF på en genomskinlig vaxduk som är ca 80*80 cm (jag har köp den som metervara på Åhléns) Det blir då lättare att kavla ut massan och förflytta den när man ska lägga över den på tårtan.
Jag missade tyvärr att fota det, men ni får föreställa er det ;)
Sen lägger jag över locket på tårtan och tar bort vaxduken, och där börjar bilderna =}

För att få kanterna raka och lägger man ner massan över kanten på tårtan och jämnar ut med händerna.
Skulle det bli skrynkligt så lyft upp locket igen och håll ut den lite samtidigt som du "smeker" fast den och slätar ut skrynklorna. Det är det jag gör på bilden.

När det är klart så brukar jag jämna till tårtan med händerna både ovanpå och utmed sidorna. Jag använder ett fast tryck utan att för den skull mosa tårtan.

Har man ingen smoother (verktyget som jag håller i på bilden) så fortsätter man att släta till tårtan med händerna. Har man en smoother så använder man såklart den. Även utmed sidorna.

Nu är tårtan slät och ordentligt täckt.

Då ska vi bara skära bort all överflödig massa. Jag använder en pizza-slicer eftersom jag tycker att det är smidigare än att använda en kniv. Men har man inte en slicer så använder man så klart en kniv.
efter att det är gjort så brukar jag köra ett varv till med smoothern för att snygga till sidorna ytterligare.

Och sen så är det klart!
Nu är det roliga kvar... att dekorera tårtan såklart!!

Du följer väl Sockertussen via Bloglovin'? 

Recept på Macarons!

Receptet kommer ursprungligen från Tartelette!


Ingredienser:
Macarons:
120g äggvitor, uppdelat i 2 x 60 g
35g socker
150g finmald mandel
150g florsocker


Sockerlag:
150g socker +  50 g vatten

Blanda finmalen mandel och florsocker i matberedare. 
Dela upp 120gram äggvita i två skålar, 60 gram i varje (sats 1 & 2).
Vispa 60g äggvita (sats 1) till ett mjukt skum och tillsätt 35g socker tills det blir en tjock maräng.
Under tiden, Koka upp vatten och socker till sockerlag i en kastrull, tills sockerlagen mäter 118 °C. Mät med en godistermometer (jag har en köttermomerer och det går bra med den).

Tillsätt sockerlagen till den vispade äggvitan (sats 1) i en tunn stråle under tiden du vispar på låg hastighet och fortsätta att vispa på medel - hög hastighet tills det svalnat helt och du har en blank maräng (10-15 minuter).

Blanda de återstående 60 g äggvita (sats 2, ska inte vispas alls!) med mandel/florsockret till en smet och vänd sedan försiktigt ner smeten i marängen. Rör inte om för mycket för då förstör du marängen!

Jag använder en slickepott att blanda med så att allt blandas men inte blir rinnigt och förstört...

Fyll en spritspåse försedd med en enkel rund tyll med blandningen och spritsa ut macarons i önskad storlek. Tänk på att de flyter ut lite på plåten.

Låt dina macarons vila på plåten i ca 30 min, innan du gräddar dem i 160°C i 13-20 minuter (mina blir klara på 15 min.)

Kontrollera om de är klara efter 13 min första gången. Kontrollera om dina macarons är färdiga genom att ta tag i toppen av en macaron och försöka lyfta den lite lätt från papperet. Den ska släppa lätt från bakplåtspapret. Om de inte gör det, förläng gräddningstiden med två minuter i taget.

Vill du ha andra nötter än mandlar så våga prova det. Jag provade ha i lite pistagenötter i smeten, det blev jätte bra =}

Förberedelser


Blåa Macarons


Rosa Macarons


 Gröna Macarons med pistage

Samma Macarons, olika fokus, vilket blir finast tycker du?


Du följer väl via Sockertussen Bloglivn'?

måndag 27 december 2010

Fransk Nougat?!

Jag kommer från Iran och där har man inte samma fika-kultur som i Sverige. Visst äter vi kakor och tårta, men inte alls som här. Det finns inga fikaraster, det finns inga kanelbullar, och man bakar inga cupcakes. Man bakar väldigt sällan överhuvudtaget. Där köper man nästan alla sina bakverk i bageriet. Det är billigt att köpa och onödigt för tjejerna att stå och laga själv.
I Iran äter vi mycket nötter, nötter och petit chouxer (recept på det får jag publicera vid ett annat tillfälle) och så äter vi vit nougat med pistagenötter, eller GAZ som vi själva kallar det.
Här i Sverige har jag hört att man kallar det för fransk nougat, men medan man "uppfann" nougaten i Montélimar i Frankrike på 1800-talet så har man i Iran tillverkat den i över 500 år...












Här kommer receptet för dig som vill prova göra din egen =)


Ingredienser:
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 krm salt
1½ dl vatten
2 äggvitor
ev 3-4 tsk apelsinblom vatten
ev 2 tsk kardemumma

2,5 dl rostade pistaschnötter

Man gör denna nougat genom att blanda sockerlag med vispade äggvitor, detta för att få en mer stabil maräng.

Börja med att vispa äggvitorna till hårt skum.
Sockerlag:
Blanda socker, sirap, salt och vatten i en stor kastrull på medelhög värme. Rör tills sockret har löst sig, hööj temperaturen och fortsätta att koka på hög värme tills blandningen når ca 120°C.

När sockerlagen har nått ca 120 grader, ta bort den från värmen och sakta hälla cirka en fjärdedel av sockerlagen i äggvitan, vispa under hela processen och fortsätt i någon minut.
Fortsätt att vispa äggvitan tills blandningen blir styv och glansig.

Koka därefter upp resten av sockerlagen och fortsätta att koka på hög värme tills blandningen når ca 150°C.
Häll den återstående sockerlagen i en tunn stråle i äggsmeten (du måste vara ganska snabb, annars stelnar sockerlagen i kastrullen) fortsätta vispa tills blandningen är tjock, hård och glansig och inte längre het, ca 8 min.
Tillsätt apelsinblom vatten och kryddor om du valt att ha det i nougaten och blanda ihop.
Stjälp i nötterna och rör om.

Olja in en ugnsfast form. Häll över nougaten och jämna till den med inoljade händer.
Förvara den i kylskåp tills nougaten är fast. Ta ut den ur formen och skär den i rutor.

Nougaten kan bli lite klibbig även efter att den stelnat. För att förhindra att de klibbar fast i varandra kan man vända rutorna i florsocker innan man förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur =}

Enjoy!

Du följer väl Sockertussen via Bloglovin'?

söndag 26 december 2010

Fylla en tårta!

Det är så tråkigt om fyllningen till ens tårtor flyter ut och hamnar mer på sidorna än inuti. Har du varit med om det någon gång?
Det har i alla fall jag. Jag tyckte att det var lite svårt att fylla mina tårtor och få fyllningen att sitta på plats så att tårtan blir hög och fin.
Men så fick jag ett tips på hur man ska göra och jag tycker det är bästa tipset hittills!
Och så klart ska jag dela med mig till dig så du också kan lyckas med dina tårtor.

Jag brukar alltid fylla mina tårtor kvällen innan de ska ätas, detta för att de ska ligga till sig ordentligt och bottnarna ska suga åt sig av fyllningen och inte vara torr i konsistensen.
 Så fyll tårtan kvällen innan, och dekorera samma dag som du ska servera den =}

Nu kommer tipset!

Klä din bakform med plastfolie

Varva tårtbotten och fyllning i bakformen och slå in i plastfolien.

Ställ kallt över natten för att fyllningarna ska stelna ordentligt och bottnen ska suga åt sig av fyllningen.


Klart!
Nu är det bara att spackla tårtan med smörkräm eller grädde (jag använder alltid smörkräm för att det inte ska bli rinnigt).
Följ Sockertussen med Bloglovin'

fredag 24 december 2010

Jul kakor med polkagris!

Jag tycker att polkagris godisar är himla juliga, tycker inte ni?
Därför gav jag mig på att göra en julgodis-kaka =)
För vad är bättre än kombinationen av godis och kakor?
Titta här så ser ni vad jag menar ;)


G som i God Jul =D


Vill du göra egna så kommer receptet här nedan =}



God Jul!

Polka kakor ca 30 st

1½ dl vetemjöl + lite till utbakning
2 krm Bikarbonat
2 nypor salt
1 tsk vaniljpulver
50 g rumstemp smör
1 dl socker
1 ägg
Några droppar Pepparmint – smaksättare
5-10 st polkagrisgodisar
Ett par droppar karamellfärg



Blanda ihop mjöl, bikarbonat och salt i en skål..
Krossa godiset.
Blanda ihop smör och socker med elvisp ca 2 minuter.
Vispa i ägg och blanda väl. 
Rör i mjöl blandningen på låg hastighet. 
Ta bort hälften av degen ur skålen och ställ åt sidan.
Rör pepparmynta extrakt, godis och röd karamellfärg på låg hastighet i den andra halvan av degen.

Platta ut degarna till två rektangel, lägg dem ovanpå varandra och ställ kallt i 20-30 min i kylskåp. 
Det blir då lättar att arbeta med degen.
Ta ut och rulla ihop till en avlång rulle. 

Svep tight med plastfolie och ställ kallt så degen blir hård, ca 1 timme.
Värm ugnen till 190 °C.
Skär ut skivor av degrullen och grädda tills kanterna är lätt gyllene, ca 12-14 minuter. 
Låt svalna på plåten i en minut (annars går de lätt sönder) innan du flyttar över dem till gallret för att svalna helt.

tisdag 21 december 2010

Sockertussen i lokaltidningen!

Kommer ni ihåg att jag i ett tidigare inlägg, skrev om att en reporter och en fotograf från min lokaltidning varit hemma hos mig och fotat mina bakverk?
Nu har tidningen kommit ut, här är inlägget =}
Jag ler det största smilet du någonsin har sett, men i övrigt så vart det väl bra?
Eller vad tycker du?

Macarons!

Jag är så förtjust i den här små bakelserna. De är lätta och luftiga, krispiga, mjuka och sega, allt på samma gång! Och nötiga, glöm inte nötiga! ;)
Och gillar man nötter, som jag gör, så är det få bakverk som slår den.

Dock kan de vara lite tricky att få till så där perfekt som man vill ha dem.

Mitt största problem är att jag inte har hittat rätt sätt att spritsa ut dem på plåten. Jag har provat en stor rund tyll, det kom ut för mycket ur den. Jag har provat dutta ut dem med sked, då vart de så ojämna. De är ju finast när de är så runda som det går, så det kändes inte alls kul att de blev droppformade av att man klickade ut dem.
Jag har oxå provat att använda en liten rund tyll och pressa ut dem lite längre, så det blir större klickar, och det verkar fungera bäst för mig faktiskt.

Hur gör ni? Har ni tips så skriv en rad i komentarsfältet. Jag behöver råd =}

Det jag gillar mer med Macarons är de skira färgerna, ljuva pasteller är så underbart sött att man blir lite rörd ;)

Nästa gång ska jag dock ge mig på att göra choklad, kaffe och lakrits macarons, det kommer att bli spännande =D
 Har ni provat salt lakrits? Hur blev det i så fall?

Jag ska uppdatera inlägget med recept så snart jag får ner det i datorn istället för på lösa blad så du kan prova göra dem själv!








Du följer väl Sockertussen via Bloglovin'?  

måndag 20 december 2010

Våningstårta, Macarons & Maränger!

Som jag skrivit tidigare så fyllde min fina mamma 50 år i veckan så vi hade kalas för henne i går.
I present önskade hon sig ett dessertbord med en
bröllopstårta inspirerad födelsedagstårta som hon valt ut från internet.
Sagt och gjort, klart att jag fixar det till min älskade mamsen!

Jag har aldrig jobbat så hårt för något bakat tidigare, heller har jag inte lagt ner så mycket själ och kärlek i det jag bakat.

Titta och njut, för allt är bakat med kärlek!

De fina formarna kommer från Kalasform.
Cakeballs med passionfruktschoklad

Rosa maränger med choklad

Macarons med blåbär

 Macarons med hallon

 Macarons med pistage

Våningstårta, i den första våningen; Kaffechoklad & Hallonfromage
I den andra våningen; Syrlig persikomousse & vitchokladfluff

Dessertbordet


Jag kommer att lägga ut recept på det jag bakat i veckan. 

Du följer väl Sockertussen via Bloglivin' så du inte missar något?



söndag 19 december 2010

Paket från Euracon!

I förrgår fick jag en avi från posten, ett paket att hämta ut. Jag hade verkligen ingen aning om vad det kunde vara för något, men jag skickade iväg raringen att hämta paketet. Helt otroligt att man blir som ett barn på julafton när man får paket =D

Vad glad jag blev när jag öppnade paketet och det låg massa bakprylar från Euracon där innuti!
Jag gillar speciellt engångs spritspåsarna med tre nya tyllar i =)
Dessa kommer att användas flitigt i jul!

Thank you so much Heidi at Euracon!

Euracon


fredag 17 december 2010

Choklad cupcakes!

Här är ett recept på jätte smarriga choklad muffins man kan använda till sina cupcakes.



Choklad cupcakes    
Ca 12 st
1,5 dl smör
1 ¼ dl Muscavado socker
½ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
1½ dl kakao
½ tsk snabbkaffe
1 msk hett vatten
1 ½ dl mjölk
½ Vaniljstång eller 1tsk vaniljsocker

  • Sätt ugnen på 190 °C.
  • Vispa smöret mjukt.
  • Tillsätt sockret och vispa, några minuter, tills det är krämigt.
  • Knäck i ett ägg i taget.
  • Vispa mjöl, bakpulver, salt och kakao tillsammans i en bunke, rör om tills ingredienserna blandats väl.
  • Blanda vanilj och mjölk tillsammans i en liten skål.
  • Blanda snabbkaffepulvret med det heta vattnet.
  • Lägg till hälfen av de torra ingredienserna i smeten, och varva därefter torra ingredienser och vätskan, rör om med en slickepott eller slev. 
  • Sätt muffinsformarna i en muffinsplåt och fyll till 2/3.
  • Minska värmen i ugnen till 175 °C och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Prova med sticka!
Anledningen till att man värmer upp ugnen till en högre temperatur än den man sedan ska grädda i är för att bakpulvret ska aktiveras snabbt och ge en muffins med kupol (en hög muffins).

onsdag 15 december 2010

Blixten McQueen!

Jag har fått min första tårtbeställning i helgen, lilla Axel blir fyra  och vill ha en röd och gul tårta med 4:or o fordon på.

Dessutom fyller min mamma 50 år och önskar sig ett dessertbord i födelsedagspresent, Ni förstår att jag har o göra den här veckan.
Så ha överseende med att det inte blir så många inlägg förrän på söndag då allt är klart.

Men innan dess så får ni en sneak peek =}




Blixten McQueen tårtdekoration



Och du, följ mig på Bloglovin' så du inte missar när bilderna kommer! 

tisdag 14 december 2010

Vegan Cupcakes!

Baka muffins utan ägg!
Nähee?
Johoo, det går =}

Muffinsen kommer inte att bli höga men de blir underbart chokladiga! Påminner om kladdkakemuffins faktiskt. De här cupcaksen är fyllda med Oatlygrädde med chokladflorsocker.



Här kommer receptet för dig som vill prova ;)

Choklad Cupcakes utan ägg
Ca 12 muffins


1,5 dl Mjölkfri margarin
1 ½ dl Farinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao
1 dl "mjölk" (soya,havre el ris)
1tsk vaniljsocker
  • Värm ugnen till 200 °C
  • Vispa margarinet mjukt. 
  • Tillsätt sockret och vispa, några minuter, tills det är krämigt. 
  • Vispa mjöl, bakpulver, salt och kakao tillsammans i en bunke, rör om tills ingredienserna blandats väl. 
  • Blanda vanilj och mjölk tillsammans i en liten skål. 
  • Lägg till hälfen av de torra ingredienserna i smeten, och varva därefter torra ingredienser och vätskan, rör om med en slickepott eller slev.
  • Sätt muffinsformarna i en muffinsplåt och fyll till 2/3.
  • Minska värmen i ugnen till 175 °C och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min.
    Prova med sticka!
Låt svalna och dekorera!

Följ Sockertussen via Bloglovin'!


måndag 13 december 2010

Cupcakes med salt & peppar!

Man måste experimentera ibland, i alla fall våga göra det.
Man misslyckas i början, men låt det inte stoppa dig. Testa igen och igen. Till slut har du hittat det ultimata receptet!

Men salt & peppar i cupcakes?
Jo, det kan man ha!

Att choklad och chili passar bra ihop är väl ingen nyhet?
Jag hittade ett recept på salt kola på Martha Stewarts hemsida för ett tag sedan och bestämde mig för att göra min egen variant som inte blir lika hård och smulig.

Resultatet blev en choklad cupcake med chiligrädde, mörk choklad ganache och salt kola.
Och är inte det här kryddat så vet jag inte vad kryddat är ;)

Så detta är mitt bidrag till månadens sötsak i temat kryddat.



 Det var lite knepigt att få ut blommor ur kolan, men med lite vilja och en frys så ;)

Kolan är saltad med rosa Himalayasalt. 

 Cupcakes i genomskärning, fyllning i chiligrädde.



Recept kommer snart.
Du följer väl Sockertussen via Bloglovin' så du inte missar nåt?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...