söndag 27 februari 2011

En ensam Cupcake...

Den här veckan har det inte blivit många inlägg, det beror på att lilla bebisen blivit sjuk. Han åkte först på något som verkade vara en förkylning men som visade sig vara RS =(
Dessutom har han fått en öroninflammation... Ja, så ni förstår att det inte bakats så mycket här hemma...

Men nu kommer i alla fall en bild att trösta sig med. Receptet får ni i veckan =)

torsdag 24 februari 2011

Semlor med choklad!

Niklas hade länge önskat sig några speciella Semlor, med mörkchoklad riven i mandelmassan och med vitchoklad fluff istället för grädde.
Det lät ju hur gott som helst, men jag har dragit mig för att baka dem, helt enkelt för att jag suger på att baka 
sånt som ska jäsa... Men här om dagen så samlade jag mod o gav mig på det =)

Har du några knep då du bakar med jäst? Dela gärna med dig till mig i så fal =}

Här kommer bilder och recept =)

Semlor - ger ca 20 st mini-semlor

Bullar
  • 25 gram jäst (för söta degar)
  • 90 gram smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ca 7 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 gram mandelmassa
  • Riven mörk choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g vitchoklad

Gör så här:

Bullar:
Smula i jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt och socker.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
Jag knådade degen med elvisp o krokar i ca 15 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och ställ i stora muffinsformar.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek under bakduk, det tar cirka 50-60 minuter. 
Medan bullarna jäser fixar du fyllningen;
Fyllning;
Riv mandelmassa och choklad, blanda samman med lite grädde till en smet.
Smält vitchoklad med ½ dl grädde i micron och rör om ordentligt och häll på resten av grädden, blanda om och ställ kallt i kylen.

Värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i nedre delen av ugnen i cirka 8 minuter.
Medan bullarna svalnar så fixar du fyllningen.
När bullarna svalnat, skär ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen lite och fyll med mandelmassan.

Vispa choklad-grädden. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
Fyll en spritspåse med en medelstor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked.
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.


Idén till dessa cupcakes-semlorna fick jag efter en titt hos Cecilia =}



Muffinsformar från Euracon.

And for you abroad:

Swedish Cream Buns - Semla - Yield 20 mini-buns

Buns
0,9 oz yeast (for sweet doughs)
3,2 oz butter
1 cup milk
½ cup sugar
1 tsp ground cardamom
½ teaspoon salt
about 3 cups flour

Filling
3,5 oz marzipan
Grated dark chocolate
1,7 cups whipping cream
3,5 oz white chocolate
Confectioners' sugar for dusting

Directions
Buns:
Crumble the yeast in a bowl.
Melt butter and add the milk. Heat to 98,6 degrees.
Dissolve yeast in milk mixture. Stir in cardamom, salt and sugar.
Add the flour and knead until dough is smooth.
I kneaded the dough with electric mixer for about 15 minutes. Allow the dough to rise in a warm place, about 30 minutes.
Form into 20 balls and place in muffin cups/liners.
Cover with a towel, and allow to rise until doubled in bulk, 50-60 minutes.While the buns rises you prepare the filling;

Filling;
Grate the marzipan and chocolate, mix with a little cream.
Melt white chocolate with 1/4 cup cream in the microwave and stir well and pour in the rest of the cream, mix and chill in the fridge.
Preheat oven to 435 degrees.
Bake in preheated oven 8 minutes until golden brown and the center has firmed.
When the buns are cool, cut a lid on each bun. Scoop out the center and fill with marzipan flling.
Whisk the chocolate-cream. The cream should be thick enough to pipe.
Fill a piping bag with cream and pipe each bun. (You can also click the cream with a spoon.)
Put the lid back and sprinkle your semla with plenty confectioners' sugar.

tisdag 22 februari 2011

Tävling

Det ska bli så himla skoj att ha bloggens första tävling i samarbete med Nea, Smyckt!

Nu kan du smycka dig exklusivt! Du kan nämligen vinna ett valfritt smycke från Neas fina kollektion!

Tävlingen är avslutad!

Jag tävlar om ett originellt smycke från Smyckt hos Sockertussen. Anmäl dig till tävlingen HÄR om du oxå vill vara med!






Reglerna är enkla och alla kan vara med!
För 1 vinstchans Besök Smyckt, leta fram det smycke du gillar bäst och skriv en kommentar och berätta.
För 2 vinstchanser gör du som ovan plus ett av följande alternativ;
  1. För dig med blogg - Kopiera bilden och den kursiverade texten här ovanför och publicera i din blogg (se till att länkarna fungerar!) Bifoga sedan länken där du skrivit om tävlingen (hela URLen) i kommentaren till mig.
  2. För dig utan blogg - Tipsa minst 5 av dina vänner om tävlingen via mail (använd gärna bilden här ovanför) och skicka kopian till mig (sockertussen@hotmail.se).

Tävlingen börjar nu och avslutas Onsdag den 2 mars kl. 23:59


Följ Sockertussen via Bloglovin' så du inte missar när vinnaren dras ;)


Lycka till!


lördag 19 februari 2011

Trippel choklad muffins

Ikväll har jag och Emilia bakat mini-muffins med mörkchoklad, ljuschoklad och vitchoklad.
Dessutom toppade vi dem med mini marshmallows =}
De såg ut som Rocky Road muffins ;)

Basen är de här chokladmuffinsen, men vi har bytt ut smöret mot olja för att få saftigare muffins.

Super smarriga =D
Emilia bakar!

 



torsdag 17 februari 2011

Kakmonstret cupcakes

Jag blev kontaktad av skribent för en busstidning för ett tag sedan som undrade om jag ville bidra med bilder till hennes artikel. Hon önskade bilder på "crazy-cupcakes". Det här var mitt bidrag =)

Jag gjorde en vegan cupcake som bas, den blev väldigt god, recept kommer snart!
Men frostingen är en vitchoklad ganache gjord på vanligt vispgrädde och riven kokos.


onsdag 16 februari 2011

Matcha Tiramisu!

Tiramisu är min favorit efterrätt, finns den på menyn på restaurangen så beställer jag det, utan att tveka. Och då ska ni veta att jag är en velare, deluxe!! Alla som känner mig kan vittna ;)

Jag har dock aldrig gjort min egen Tiramisu.. Varför har jag inte gjort det? Jag har alltid trott att det är sk*t svårt att göra. Men det var ju enkelt, nästan löjligt enkelt, så våga prova göra din egen!

Jag satt på jobbet och tänkte på bakning (händer då jag får en stund över) och funderade över vad jag skulle baka till Månadens sötsak hos
Söta saker den här månaden och kom på att en Tiramisu skulle passa så bra. Eftersom temat är "nygammalt" så har jag gjort min egen variant av Tiramisu, med Matcha te =}

Och du ska så klart få se både bilder och ta del av receptet ;)

Matcha Tiramisu - 4 portioner
1 ägg (vita o gula uppdelat)
125 g Mascarpone
1 msk strösocker
1 msk Mörk rom (Typ Capten Morgan)
2 tsk Matcha Latte To Go
½ dl varmt vatten
8 Vincenzo kex (avlånga Tiramisu-kex)
2tsk Matcha att pudra på den färdiga Tiramisu'n

Börja med att dela upp ägg vita och äggula i två olika bunkar.
Vispa äggula och hälften av sockret poröst, rör i Mascarpone osten i äggulan och ställ åt sidan.
Skölj av vispen och vispa äggvitan till ett hårt skum (maräng) tillsammans med resten av sockret.
Bland försiktigt i marängen i smeten med äggulan.
Blanda ihop 2 tsk Matcha Latte to go med vattnet och romen.
Doppa kexen i matcha-blandningen och varva uppblöta Kex / Mascarpone / Kex / Mascarpone.
Ställ efterrätten kallt i några timmar i kylen och pudra med lite Matcha precis innan servering.

Mitt matcha te kommer från Tehuset Java! 



And of course I'll write the recipe in English for you abroad =)

Match Tiramisu - Serves 4

1 egg (divided)
125 g Mascarpone
1 tablespoon granulated sugar
1 tablespoon dark rum (I used Capten Morgan)
2 teaspoons Matcha Latte To Go
1/4 cup hot water
8 Vincenzo biscuits (Tiramisu biscuits)
2 teaspoons Matcha to dust on the finished Tiramisu

Start by dividing the egg white and egg yolk in two different bowls.
Whisk egg yolk with half the sugar until fluffy, stir in mascarpone cheese into the egg yolk and set aside.
Rinse the whisk to avoid any egg yolk to tranfer into the egg whites and whisk the egg white with the remaining sugar until it's stiff like a meringue.
Scoop the meringue gently into the mascarpone batter and stir gently to keep if fluffy.
Mix 2 teaspoons Match Latte to go with hot wather and rum.
Dip the ladyfingers in the matcha-mix and wind soggy Biscuits / Mascarpone / soggy  Biscuits /Mascarpone.
Place the dessert in the fridge for a few hours and dust with a little matcha just before serving.

tisdag 15 februari 2011

Bygga en våningstårta!

När min fina mamma fyllde år i december så önskade hon ju sig ett dessertbord med Macarons, CakeBalls, maränger och en våningstårta till ca 25 personer.
Det var första gången jag gjorde en våningstårta och det tog många timmar på internet innan jag kände mig säker nog att göra en egen.
Med tanke på hur lång tid det tog, så tänkte jag förenkla för er och visa en steg för steg beskrivning på hur man bygger en våningstårta =}

OBS! Viktigt att tänka på är att inte placera tårtbottnarna direkt på varandra. Det är att tigga problem och du riskerar att den övre tårtan sjunker in i den undre våningen. Använd därför lite hårdare kartong som är exakt samma storlek i diameter som den övre våningen.
Jag brukar vända upp tårtan som jag fyllt och låtit vila i bakformen på kartongen och därefter spackla och täcka tårtan (klicka på länkarna här nere för att se hur man fyller tårtan osv).

Det är bra att börja med ett bra tårtbotten här är mitt recept på tårtbotten.
Börja med att fylla tårtan kvällen innan du ska dekorera den.
När tårtan fått vila ett dygn så är det dags att spacklar tårtan jämn och fin!
Sedan är det dags att täcka tårtan med det du valt att täcka den med. Jag har tidigare skrivit ett recept på Marshmallowsfondant, MMF, och två olika på Sugarpaste.

Nu är det dags att påbörja våningsbygget ;)
Stick ner en blompinne mitt i tårtan och dra upp den en plutt-liten bit och markera med en penna hur djup tårtan är.
Ta upp blompinnen helt och kapa av enligt markeringen. Använd den pinnen som mått som kapa några fler pinnar. Hur många beror på hur stor, hög och tung den övre våningen är.
Stick ner blompinnarna lite utspridda där den andra våningen ska stå, Titta hur jag gjort på bilderna.
Spritsa kristyr på den undre tårtan och sätt placera den övre delen ovanpå.

Om du har möjlighet så rekommenderar jag att du inte transporterar tårtan ihopsatt, utan sätter ihop våningarna då du kommit på plats.
Lycka till!
Blompinnarna instuckna i tårtan

Den undre delen av våningstårtan är dekorerad

Våningstårta!

måndag 14 februari 2011

Choklad cupcakes med IMBC!

IMBC står för Italian Meringue ButterCream, och är en frosting med italiensk maräng (sån maräng som finns i mums-mums).
I helgen gjorde jag för första gången IMBC, och jag är mycket nöjd med det släta utseendet och maräng-smaken. Jag tycker att det är så kul att prova olika recept, och ibland hitta på egna och dela med mig av dem till er som tittar in här då och då =}

Jag provade oxå att göra choklad-sugarpaste som jag gjorde blommor av. Det gjorde jag genom att smälta mörk choklad av hög kvalitet och knåda in det i sugarpasten, det blev lite svårarbetat, men resultatet blev helt ok! Eller vad tycker ni?!

Mitt recept är en variant av receptet hos CakeJournal.

Italian Meringue Buttercream - Räcker till 10-12 cupcakes
½ dl Vatten
2 ½ dl Strösocker
1 dl Äggvita
200 g smör
ev ½ tsk Vaniljessens
ev 2-3 msk Frukt-/bärpuré

Rör ihop socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till 120 °C.
Vispa under tiden upp äggvita fluffig och fast.
Häll i sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle, vispa hela tiden.
Vispa tills marängen är rumstemprerad, tar ca 10 min.
Tillsätt smöret i små, små klickar samtidigt som vispen går hela tiden. 
Det kan hända att frostingen ser grynig ut, men fortsätt att vispa så slätar den ut sig!
Tillsätt slutligen ev smaksättning och frostingen är redo att användas =D






The recipe comes from CakeJournal.

Italian Meringue Buttercream - Makes 10-12 cupcakes
1/4 cup of cold water
1 cups of caster sugar
1/2 cup of eggwhites
3/4 pound of soft unsalted butter
1/2 tsp of vanilla extract

Stir together sugar and water in a saucepan and cook up to 120 ° C.
Whisk in the meantime the egg whites until fluffy and firm.
Pour the syrup into the egg whites, whisking constantly.
Beat until meringue is cool (takes about 10 minutes).
Add butter in small lumps while whisking constantly.
The frosting may look grainy at first, but continue to whisk to smooth it out!
Add the seasoning, and finally your frosting is ready to be used =D

lördag 12 februari 2011

Chokladmuffins!

Jag gjorde super smarriga chokladmuffins här om dagen, de blev oxå väldigt fina, tycker jag =)
Det var verkligen länge sedan nu som jag gjorde "vanliga" muffins. Egentligen så tycker jag ju att det är allra godast med vanliga muffins, även om cupcakes är som en liten tårtbit och superfina...

Lite bilder och recept kommer här =}

Choklad muffins - 12 st
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ dl kakao
2 ½ dl strösocker
150 g smält smör
2 dl mjölk
2 ägg
150 g hackad blockchoklad

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smör.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ihop smör, mjölk och ägg i en annan skål.
Rör ner äggblandningen i de torra ingredienserna.
Fördela smeten i muffinsformar. 
Tillsätt chokladbitarna och tryck ner dem i smeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min (prova med sticka).



Chocolate muffins - 12 pc
1 3/4 cups flour
2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup cocoa powder
1 cup granulated sugar
150 g melted butter
3/4 cup milk
2 eggs
150 g chopped chocolate

Preheat the oven to 350 ° F.
Melt butter.
Mix the dry ingredients in a bowl.
Beat together butter, milk and eggs in another bowl.
Stir egg mixture into the dry ingredients.
Divide batter into muffin cups.
Add chocolate pieces and press them into the batter.
Bake in center of oven about 20 minutes (test if ready with a toothpick).



tisdag 8 februari 2011

Matcha Cake Balls!

Cake Balls och Cake Pops är ju himla goda! Innan har jag bara testat att göra dem med mjukkaka och ganache, men jag har sett att andra gör dem med olika torra kakor. Så jag provade göra dem med det jag hade hemma... Mariekex... =}
Det gick ju hur bra som helst, bara att krossa kexen till ett fint pulver och blanda med ganache och rulla till fina praliner =}
Ni ska få mitt recept och lite bilder att titta på.

Recept Cake Balls med Matcha- ca 15 st
200g vit choklad
2 msk grädde
10 st Mariekex
100 g vit choklad

Smält choklad och rör i grädde (jag gör det i Micron, tar ca 45 sek).
Blanda i Macha te i smeten efter smak (jag blandade i matcha i halva smeten så hälften var gröna innuti o den andra hälften var gula i mitten)
Krossa Mariekex.
Rör ihop till en smet och rulla små bollar.
Ställ i frysen tills kakbollarna är kalla.
Smält under tiden 100 g choklad i vattenbad (anledningen till att vi tar vattenbad denna gång är att du ska doppa bollarna i chokladen och vill inte riskera att den bli hård medan du håller på).

Doppa bollarna och ställ att stelna innan servering =)





For these cake balls I have used a biscuit that we in Sweden call "Mariekex". You who live abroad can use your favorite vanilla biscuits ;)

Recipe Cake Balls with Matcha - About 15 pieces
200 g white chocolate
2 tablespoons cream
10 Biscuits
Matcha-Latte To Go, as desired
100 g white chocolate

Melt the chocolate and stir in the cream (use a Microwave if you got one, takes about 45 seconds).
Mix in Macha powder in the cream/chocolate (I mixed in the match at half the batter so half wasgreen inside o the other half was yellow in the middle)
Crush biscuits.
Mix to a batter and roll small balls.
Place in freezer until the cake balls are cold.
In the meantime melt 100g chocolate in a double boiler.
Dip balls and set to harden before serving =)

söndag 6 februari 2011

Valrhona VS Ögon Kakao...!

Här om veckan var min pappa och hans sambo här och hälsade på oss från Göteborg, samma helg sov oxå min lillebror och hans tjej över här (en av fördelarna med att bo stort!). Då passade det bra att göra ett kakao-test, jag hade ju en hel panel med provsmakare =)
Äntligen skulle jag få testa min fina Valrhona kakao mot den vanliga kakaon som finns i affären.

Panelen bestod alltså av Emma, Nima, Pappa, Monica, Niklas och jag (en gedigen panel, med mycket vana =P)
Emma; -Den "vanliga" kakaon smakade lite sötare, Valrhona smakade mörk choklad, den ljusa var godast utan frosting, den mörka blev godast med frosting på.
Nima; -Den med vanlig kakao smakade så lite, den med Valrhona smakade mer choklad.
Pappa; Båda var goda, men den med Valrhona var godare.
Monica; Den med Valrhona smakar mer "riktig" choklad.
Niklas; Den med Valrhona smakade mustigare. Som 70 procentig choklad typ...
Jag; Den med Valrhona smakade mörk kvalitets choklad medan den med vanligt kakao smakade som IKEAs mjölkchoklad som finns att köpa för
5 kronor per kaka.... (då förstår ni)

Gissa vilken smet som är vilken...

Vilka muffins tror ni är dem med fyllig smak av choklad?

Jag antar att alla gissade rätt och trodde att de till vänster är dem vi gillade bäst.

lördag 5 februari 2011

Vit kladdkaka!

Idag är Niklas och Emilia på kalas så jag och Dominic har haft en egen "fest" =)
Vi har ätit Dominics favorit mat Ghormeh Sabzi (persisk mat) och gjort en vit kladdkaka. Den blev väldigt god!
Receptet är en variant av Arlas. Jag halverade satsen och hällde upp smeten i fyra sufflé-formar för att det skulle bli lagomt stora portionsstorlekar =}
Tänk på att gräddningstiden blir kortare än i receptet om du häller upp smeten i mindre formar!


Vit kladdkaka
Jag har även droppat på några droppar hallon-vinäger på kakan, passar mycket bra till alla sorters kladdkaka!!

Ingredienser - 16 bitar
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°.
Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör i choklad och mjöl. 
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 
Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. 
Servera kall med riven choklad och några hallon =)

I forgot to translate the recipe for you abroad... But here it comes =)

In Sweden we have a popular cake called sticky cake, it is because the cake is perfectly cooked on the edges but sticky in the middle. Usually we'll make this cake with milk chocolate or dark chocolate, but here I've done it with white chocolate =)
Try this! If you like white chocolate you'll love this!

Ingredients - 16 pieces
250 g white chocolate
200 g butter
3 eggs
1 cup granulated sugar
3/4 cups flour

Preheat the oven to 350 F.
Chop the chocolate. Melt the butter in a saucepan. Remove from heat and add chocolate and stir until it melts.
Beat eggs and sugar fluffy.
Stir in chocolate and flour.
Pour batter into a greased and Broad pan with removable bottom, about 9,4' in diameter.
Bake in bottom of oven 30-35 min.
Serve cold with grated chocolate and some raspberries =)


fredag 4 februari 2011

Macaroons, lyckade och misslyckade...

Jag fick för mig att prova nya Macaroons recept, för det jag tidigare provat var lite bökigt. Ja, bökigt är nog rätt ord. För även om receptet ger perfekta Macaroons så tar det tid att koka upp sockerlagen till exakt rätt temperatur och sedan vispa marängen i en halv evighet (10-15 min).
Enligt receptet ska man göra en vanlig maräng (äggvita + socker) och blanda i florsocker och mandelmjöl.
Visst låter det enkelt?
Men gott folk, jag har inga bra nyheter, det krångliga receptet är det bästa. Jag har provat tre olika enkla recept, men inget fungerade.... Tyvärr....

Jag ska visa er hur illa det blev så ni får se.
Sen ska jag visa lite bilder på hur det ska se ut.

Jag ska börja med att klargöra att all mandel är mald lika mycket. Ändå så är de här macaroonsen "skrovliga" på ytan. De är gjorda enligt det förenklade receptet jag skrev om ovan. Mycket fula... Ser ut som monster för fasen... Monster förklädd till macaroon ;) hahaha

Dessa ser mer ut som Whoopie pie än som Macaroons. Jag har gjort dem efter "Larudee chocolate Macaroons recipe". Eller hur säger jag bara... Eller hur?!
De var goda tyckte Niklas iaf, jag ville slänga dem i väggen... ;)

Här har vi ett liknande resultat, dock ett helt annat recept, här har jag blandat allt i mixern och kört runt det som en galning. Någon skrev att det var det optimala receptet på macaroons. De ljög....
Även här blev resultatet en "Whoopie pie".
De smakade som mandelbiskvier som man har i nyponsoppan.

Efter massa misslyckade försökt så struntade jag i att experimentera och kände att jag behövde se några perfekta, söta och nätta macaroons och gjorde några efter receptet jag tidigare skrivit upp. Ska du göra Macaroons, gör efter det här receptet.

Choklad Macaroonsen är gjorda med chokladflorsocker från Dan Sukker, fungerar bra, men ger lite ljusa macaroons, så jag blandade i 
 Macaroonsen är fyllda med vitchoklad smaksatt med 
Matcha Latte To Go. Smakade UNDERBART!!




Matcha teet och den lyxiga kakaon kommer från Tehuset Java, besök gärna deras webshop =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...