torsdag 31 mars 2011

Varm jordgubbschoklad

Om jag inte ska missa att baka månadens sötsak så måste jag göra ett ryck!
Jag tycker ju att det är roligast när man hittar på något eget, eller gör en nytolkning av en klassiker =)
Så denna månad är temat för månadens sötsak frukt (jag tar mig friheten att räkna in bär oxå) och jag har gjort varm choklad, men inte vanlig varm choklad, nej nej, utan varm jordgubbschoklad!
Den här chokladen är inte så söt, gillar du söta drycker bäst så byt ut den mörka chokladen mot ljus choklad och öka mängden choklad till det dubbla ;)

Här kommer bilder och recept =)

Varm jordgubbschoklad - 2 port.
2 dl Jordgubbspure
1 dl Mjölk
1 dl Grädde
1 tsk Mald ingefära
½ tsk Vaniljsocker
30 g Fazer Premium 70% choklad

Kör färska eller frysta jordgubbar i matberedaren. Sila ev för att få bort de små kärnorna.
Blanda jordgubbspure, vaniljsocker, ingefära, mjölk och grädde i en liten kastrull och värm till blandningen sjuder upp.
Hacka chokladen och lägg i två koppar.
Häll över jordgubbsblandningen över chokladen och rör om lite snabbt.



Hot strawberry Cocoa - 2 servings
3/4 cups Strawberry Pure
1/4 cup milk
1/4 cup cream
1 teaspoon ground ginger
½ teaspoon vanilla
30g Dark Chocolate 70%

Blend fresh or frozen strawberries in food processor. Strain if necessary to remove the small seeds.
Mix strawberry puree, vanilla, ginger, milk and cream in a small saucepan and heat until it simmers.
Chop chocolate and place in two cups.
Pour strawberry mixture over the chocolate.

Cupcakes med rabarber, blåbär och choklad

Rubriken kanske är lite vilseledande för en o samma cupcake innehöll inte allt, men vi hade gäster här hemma och bjöd på cupcake-provning med 3 olika sorters cupcakes och 4 olika frostings =)
Anledningen till denna cupcakes provning är att en av tjejerna ska vara mamma ledig en längre tid från jobbet och vill bjuda sina kollegor på cupcakes. Jag har fått äran att göra dessa till henne, men hon visste inte vad hon ville ha för några...

Jag gjorde två olika varianter med vaniljbas, Vaniljcupcakes fylld med rabarberkompott och en variant med vaniljcupcakes med blåbär.
Den tredje varianten var chokladcupcakes som jag gjort tidigare.
Vi fick alltså alla 4 mini cupcakes var att provsmaka och analysera.
Dock var vi lite sopiga på att analysera dem och alla 7 tyckte att allt var gott, med vissa smakavvikelse som att man "inte gillar kaffe så värst" eller att "färskost inte känns så najs i frosting" ;)

Här kommer då lite bilder och recept på frostingarna dyker upp i dagarna =)

Mini Cupcake med rabarberkompott och frosting med jordgubbsmarshmallows.



Blåbärscupcakes med färskost frosting.


Choklad cupcakes med kaffefrosting.


Choklad cupcakes med vit choklad frosting.

onsdag 30 mars 2011

Äppelscones med kanel och rörsocker

För två veckor sedan gjorde jag mina första scones, ever. De blev himla goda och jag fattar inte att jag inte gjort dem tidigare. Som jag skrev i inlägget med blåbärs sconesen så trodde jag ju att de var mycket svårare att göra. Men det var enkelt, gick fort och blev så himla gott!
Nu har jag provat att göra scones igen, men denna gång lite sötare variant med äpple och kanel.
Jag har använt samma recept till smeten som till mina blåbärsscones men istället för blåbär och florsocker har jag haft i tärnade äppelbitar stekta i lite smör, rörsocker och kanel. Jag strödde även över lite rörsocker innan bullarna åkte in i ugnen ;)

En riktigt lyx-brunch fick vi =)

De fina vispskålarna kommer från Ib Laursen som har helt underbar keramik i Shabby Chic stil.


tisdag 29 mars 2011

Mini vaniljcupcakes med rabarber

Ni ska få en liten smygtitt på en cupcake som jag gjorde i helgen till vår cupcakeprovning =)
Recept och bilder på alla cuppisarna kommer lite senare ;)

Njut av de våriga bilderna ;)


måndag 28 mars 2011

Rulltårta med matcha och hallon

Jag har ätit rulltårta tre gånger, första gången bakade jag och Sammy (min klasskamrat) det på hemkunskapen i sjuan, sedan har mamma bakat en variant med spritsad grädde och så provade jag baka det härom månaden. Jag har inte blivit sådär våldsamt förtjust. Jag har då använt recept på "vanlig rulltårta" som jag hittade då jag googlade rulltårta.
Men så såg jag den finaste rulltårtan någonsin på Sanas blogg - Made by Love - en fin ljus rulltårta med blåa prickar på =)
Jag var tvungen att prova denna variant =}
Det här receptet skiljer sig från "vanliga" rulltårtor, resultatet blir en fluffig kaka som smälter i munnen. Helt underbart god! Prova så får du smaka ;)

Här kommer recept och bilder!

Smet till dekorationen
15 g Osaltat smör (rumstempererat).
15 g Florsocker
15 g Äggvita
15 g Mjöl

Smet till rulltårtan
3 st Ägg (gulor och vitor separerade).
70 g Socker
40 g Mjöl
25 g Smält smör

Börja med att göra smet till dekorationen genom att vispa smöret med florsocker, tillsätta äggvitan och till sist mjölet. Spritsa ut dekorationen på bakplåtspapper med uppvikta kanter som passar i din plåt.
Ställ kallt  i kylskåp ca 30 min.
Sätt ugnen på 170 grader.
Medan så förbereder du smeten till rulltårtan genom att separera äggulor från äggvitor och vispa upp äggvitorna tillsammans med sockret tills det går att vända upp o ner på skålen och vitorna sitter kvar =)
Vispa sedan försiktigt i äggulorna.
Vänd i mjölet och rör i med en slickepott, häll till sist över det smälta smöret och rör om en sista gång.
Häll över smeten över bakplåtspappret med dekorationerna som stått i kylen och bred försiktigt ut smeten jämt och grädda i ugnen i ca 10-12 min (i min ugn tar det 11 min).
Jag har sedan fyll tårtan med vispgrädde blandat med Matcha te och även lagt på några hallon som bryter av det söta med lite underbar syrlighet =P

Grädde med sötad Matcha (Latte to Go) och hallon






Batter used for the decoration
15 g Unsalted butter (room temperature).
15 g Icing sugar
15 g Egg white
15 g Flour

Batter used for the sponge cake
3 eggs, eggs (yolks and whites separated).
70 g sugar
40 g Flour
25 g Melted butter

Start making the batter for decoration by whisking the butter with icing sugar, add egg white and finally the flour. Pipe out the decoration on a baking sheet with upturned edgesthat fit in your plate.
Refrigerate for about 30 minutes.
Preheat the oven to 340 degrees F.
While it sets in the refrigerator you do the cake batter by separating the yolks from egg whites and whisk the egg whites with sugar until it becomes hard meringue =)
Whisk gently into the egg yolks.
Add the flour and stir with a spatula, pour over the melted butter and stir quickly one last time.
Pour the batter over the parchment paper with the decorations that had been in the fridge and spread batter gently evenly and bake in oven for approximately 10-12 minutes (in my oven it takes 11 min to get ready).
I then filled the swiss roll with whipped cream mixed with matcha tea and also added raspberries to add some wonderful sour to all the sweet =)

lördag 26 mars 2011

En vinnare är dragen...

Tävlingen där du kunde vinna ett set utstickare är avslutad.
Ett stort tack till Peder på Lyckas Med Mat som sponsrat med ett set underbara utstickare!


Tack alla som deltagit! Himla kul att så många ville vara med!!

Sammanlagt ville 45 personer vara med och tävla
och 29 av er hade två lotter vilket ger totalt 74 lotter  =)


Vinnaren är nu dragen och vinsten går denna gång till lott nummer 2 som är Caroline Dourén som har den fina bloggen St Heaven Street =)
Vi väntar med spänning på att hon ska pryda sina bakverk med dessa fina utstickare.

fredag 25 mars 2011

Lakrits macarons

När jag ammade min stora pojke för 11 år sedan så blev han mjölkallergiker så jag fick inte heller äta eller dricka mjölkprodukter. Och jag som var choklad-torsk mådde nästan dåligt utan choklad, så jag brukade gå in på en veganaffär och köpa Carob, fungerade lika bra, och efter ett tag smakade det som riktig choklad. Och en gång när jag skulle handla min Carob så såg jag en korg med pinnar, lakritspinnar.. Man ska tugga på pinnarna sa tjejen i kassan, så jag köpte en för att prova. Och de var riktigt goda!
Så när jag här om veckan fick lakritsrotpulver från Tehuset Java så visste jag direkt vad jag skulle göra med dem, Macarons =D

Jag har blandat ner lakritspulver i smeten och pudrat macaronsen med lite lakritspulver innan de gräddats i ugnen =)

Helst hade jag velat ha svarta macarons så att det verkligen blev "lakrits macarons", men jag får inte mina svarta, i bästa fäll blir de ljus, ljus gråa. 
Hur får du till den riktigt svarta färgen? Skriv gärna en kommentar med tips!




torsdag 24 mars 2011

Macarons med vanilj och choklad

Macarons är min favorit kaka! Förutom att de är otroligt vackra så är de både sega och knapriga på samma gång. Jag gillar dem skarpt!
Har du inte gjort macarons någongång, så gör det nu! Jag har publicerat det bästa receptet på Macarons, våga prova!

Här är mina senaste kakor, de behöver ju inte vara runda om man inte vill, eller hur? ;)
Jag haft i lite urskrapade kärnor från en vaniljstång i smeten och pudrat på med kakao, de blev himla goda =}
Den underbara hjärtformade bakformen kommer från Ib Laursen.




onsdag 23 mars 2011

Blåbärsscones


Innan helgen hade jag aldrig bakat scones. Mest därför att jag upplever att jag är urusel på att baka bröd (och annat som ska jäsa). Men att baka scones var verkligen hur enkelt som helst!
Det gick fort, degen behövde inte jäsa och jag blev ruskigt nöjd med resultatet! Så fick jag även tillfälle att prova min nya Lemoncurd från Tehuset java, som smakade himelsk tillsammans med dessa scones!
Väl värt att testa =}

Vad brer du på dina scones?
Här kommer iaf det receptet jag använde ifall du vill prova göra dina egna =}

Scones med blåbär – ca 6 scones
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2-3 msk socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl djupfrysta blåbär
2 msk florsocker
50 gram smält smör
1½ dl mjölk
1 ägg

Gör så här:
Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
Blanda ner de djupfrysta bären med florsockret och lägg i mjölblandningen.
Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ner ägget i mjölken och blanda häll över allt i mjölblandningen.
Rör ihop till en deg, men överarbeta inte degen, utan sluta så fort du kan forma små "deg-bollar".

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 230 grader i cirka 10 minuter.
Servera nygräddade med lite LemonCurd =}


söndag 20 mars 2011

Norooz tårta

Idag firar vi iranier nytt år, vi kallar det för Norooz [ny dag].
Eftersom nyår infaller på en söndag i år passade vi på att fira det redan igår hemma hos min fina mamma.
Dagen till ära gjorde jag en fin Norooz tårta med den traditionella nyårsdukningen som är ett måste hos alla oss som firar =}

Nu har jag inte en historie/mytologi blogg, men jag passar på att berätta för er varför vi dukar som vi gör och vad dukningen på min tårta betyder för oss.

Iran är det som är kvar av Persiska riket och våra traditioner kring nyår är desamma som vi firat sedan antiken.
Förr i tiden ansåg man att det var viktigt att det nya året inleddes på bästa sätt för att resten av året skulle bli ett lyckat år. Därför börjar vi, redan dagen innan, duka ett nyårsbord som vi kallar Haft sin. Dukningen består i huvudsak av 7 ting som alla, på persiska, börjar på S (men även lite annat) som alla har symboliska värden.

Samanou - En sorts brun söt gröt som symboliserar Rikedom
Sabzeh - Långa linsgroddar, symboliserar Pånyttfödelse
Senjed - Frukt från silverbuske som symboliserar Kärlek
Sir - Vitlök, symboliserar Medicin och Hälsa
Sib - Äpple, symboliserar Skönhet
Sumagh - En syrlig krydda som står för Solen och Solnedgången
Serkeh - Vinäger som symboliserar Ålderdom och Tålamod


Det är även vanligt att man har en skål med guldfiskar på bordet som symboliserar Livet. En hel del annat är vanligt att ha på sitt nyårsbord, som spegel och tända ljus, som symboliserar Sanningen om världen och Hoppfullhet. Men på min tårta fick det inte riktigt plats ;)
Den mörka "tomten" är Haji Firooz, som enligt mytologin symboliserar eldväktarna som var väldigt viktiga i Persien. De är mörka i huden för att de blivit sotiga i sitt jobb och har som uppgift (förutom att se till att elden inte brinner ut) att kalla på folk då nyåret är kommet, och uppmana dem att bränna gamla ägodelar för att bereda plats för nya ägodelar =)

Nu fick ni en liten historielektion, fast ni egentligen bara ville titta på bilder på en tårta ;) Så nu kommer bilderna =)





fredag 18 mars 2011

En liten sneek peek innan Norooz

Snart är det persiskt nyår och jag ska göra en tårta med den traditionella nyårsdukningen =D
Vad exakt det innebär ska jag berätta för er i helgen, men innan dess ska ni få se lite dekoration på tork =}

torsdag 17 mars 2011

Vinn ett set utstickare

När man dekorerar cupcakes och tårtor är det oumbärligt att ha bra verktyg. Allt blir så mycket enklare då!
Jag handlar det mesta som jag använder hos Lyckas med mat, de har en stor webshop fylld med allt möjligt du kan tänka behöva, allt i från bakformar och utstickare till strössel och tyllar!

Nu har du möjligheten att vinna ett set utstickare från deras fina webshop som du kan göra lyxiga blommor med!
Tävlingen är avslutad!
Vill du vara med och tävla så följer du instruktionerna här nedan.
Lycka till!

Jag tävlar om ett set utstickare från LYCKAS MED MAT hos Sockertussen.
Tävla här du också!

För 1 vinstchans: Gilla Lyckas med mat's Facebooksida och skriv en kommentar till mig då du gjort det.

För 2 vinstchanser: För dig med blogg Kopiera bilden och den kursiverade texten här ovanför och publicera i din blogg (se till att länkarna fungerar!) Bifoga sedan länken där du skrivit om tävlingen (hela URLen) i en till kommentar till mig.
För dig utan blogg Dela det här inlägget på Facebook och skicka hela URLen till mig i en till kommentar.
      Tänk på att skriva en kommentar för varje lott du har =)

      Tävlingen börjar nu och avslutas Fredag den 25 mars kl. 23:59.


      Lucky number 100!

      Tack alla som varit med och tävlat om det snygga förklädet från Carolyn's Kitchen!

      Tävlingen är nu avslutad och en vinnare är dragen, av sammanlagt 147 lotter slumpades nr 100 fram vilket innebär att Chanette är vår vinnare denna gång!

      Grattis Chanette, äntligen får du ditt efterlängtade förkläde =D Skicka din adress till mig på mailen så ska jag se till att du får ditt förkläde!

      Chokladpaj med chokladfudge

      Smulpaj med äpple är min specialitet, jag har gjort smulpaj på samma sätt sedan jag gick i 8an och det fungerar ju, alla har älskat min paj ;) Men äppelpaj är lite same old, same old, så idag ville jag göra något annorlunda.
      Chokladpaj är vad det fick bli och det låter väl himla gott?
      Receptet har jag och min 11-åring kommit på, jag tror att ni kommer att älska det!

      Den fina rosa pajformen är en del av mitt nya finporslin och kommer från Ib Laursen.




      Chokladpaj - ca 8 port
      Pajskal
      100 g Smör
      ½ dl Mörk muscavadosocker
      ½dl Strösocker
      1½ dl Vetemjöl
      1 msk Valrhona kakao

      Chokladfudge fyllning
      1½ dl Strösocker
      3 msk Vetemjöl
      2 tsk Valrhona kakao
      1 msk Nutella
      1 tsk Vaniljsocker
      1 ½ dl Mjölk
      2 Äggulor
      1 msk smör

      Förvärm ugnen till 175 grader
      Pajskal:
      Kör smör, mjöl, kakao, muscavadosocker och strösocker i matberedare (eller blanda väl med elvisp) så du får en smidig deg.
      Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen ca 10 min till degen blir lite gräddad.
      Medan pajskalet är i ugnen så passar du på att göra chokladfyllningen:
      Blanda ihop socker, mjöl, kakao och vaniljsocker i en kastrull.
      Häll över mjölken under omröring och tillsätt Nutella. Låt sjuda upp under omöring.
      Vispa upp äggulorna och tillsätt under konstant omröring.
      Ta av värmen och klicka i en matsked smör och rör om tills smöret smälter och blandningen är tjock.
      Ta ut pajskalet ur ugnen, häll i chokladfyllningen och grädda i ugnen i ca 35 min (eller tills fyllningen känns fast).
      Servera med lite vaniljglass =)

      söndag 13 mars 2011

      Dekorera Cupcakes

      Jag har tidigare visat 3 olika varianter på hur man gör rosor av sugarpaste, [Sugarpaste rosor] [sugarpaste rosor 2] och
      [sugarpaste rosor 3] =}
      Idag tänkte jag visa hur man kan dekorera sina cupcakes på ett lite enklare men minst lika fint sätt.

      [Blomutstickarna] jag använt kommer från Lyckas med mat som har alla verktyg man behöver för att dekorera sina cupcakes och även massa annat fint =}
      Jag har handlat många av mina verktyg därifrån, deras webshop är definitivt värt ett besök!

      Kavla ut en bit sugarpaste.

      Använd utstickaren för att stansa ut blommor.

      Stryk med fingret över utstickaren för att få snygga skarpa kanter på blommorna.

      Ifall du vill ha lite mer "liv" i blommorna kan du antingen rispa in mönster med en tandpetare eller en sådan här siliconform för att få lite mönster i blomman.

      Så här ser blomman ut som pressats i silikonformen.

      Måla med lite ätbart lim, eller vanligt vatten, mitt på blomman och fäst lite strössel.

      Färdiga blommor och blad =)

      Dekorera en härligt vårig cupcake!



      Vill du också ha ett set utstickare att dekorera dina cupcakes med?
      Håll utkik för i veckan för då kan du nämligen vara med och tävla om ett eget set fina utstickare! ;)

      torsdag 10 mars 2011

      Chokladmaränger

      Hemma hos oss gillar alla maränger, och det är ju så himla enkelt (och billigt) att göra sina egna. Man kan dessutom festa till det och få dem lyxigare genom att röra i lite smält choklad och lite mandelspån ifall man vill =}

      Det bästa, har jag upptäckt, är att vispa marängen över ett vattenbad så att sockret smälter och marängsmeten blir mer stabil än om man bara vispar som vanligt... Den spricker alltså inte lika lätt i ugnen sen.
      Hur brukar du göra?

      Chokladmaränger - 15 stora
      1 dl äggvita
      2 dl strösocker
      ev 4 droppar ättika
      50 gram mörk choklad, smält
      ev ½ dl mandelspån

      Koka upp vatten i en kastrull.
      Vispa äggvitor och socker o ev ättika till ett skum på låg hastighet.
      Lägg bunken i kastrullen och fortsätt vispa på hög hastighet i vattenbadet till marängen är riktigt hård och stabil.
      Blanda i ev mandelspån med hjälp av en slickepott.
      Bryt chokladen i bitar och smäl ner. Häll över chokladen i marängsmeten.
      Rör om med slickepotten ett par gånger, vispa absolut inte, då får du ingen marmorering, utan en jämn färg på marängerna.
      Klicka ut stora klickar på bakpplåtspapper och grädde i nedre delen av ugnen i 120 grader i ca 1 timme.


      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...