måndag 30 maj 2011

Dekorerade kakor

Jag ska ju gifta mig i sommar =)
Så just nu provar jag lite olika kakor och dekorationer som ska vara med på dessertbordet... Jag har svårt att bestämma mig, men här ska ni få se några exempel. Det är inte den formen jag tänkt mig, så ge mig gärna feedback på mönstret =)



lördag 28 maj 2011

Mumin cake toppers

För någon vecka sedan fick jag ett mail från en tjej som ville skulle ha Mumin tema på sin pojkes kalas. Hon ville veta om jag skulle kunna tänka mig göra två cake toppers till hennes tårtor =)
Himla kul!
Självklart tog jag på mig uppdraget och nu är mumin-mamman och mumin-pappan som jag suttit och pillat med äntligen klara =)
Till dessa dekorationer har jag använd Cold Porcelain som är ett himla smidigt material.
Har ni använt det någon gång?
Det är gjort av trälim och maizena och stelnar och blir som porslin! Perfekt om man vill spara sina figurer =)



onsdag 25 maj 2011

En liten mini tårta

Förra veckan fyllde min brors sambo, Emma, 24 år och hon älskar blåbär, så jag ville baka något "blåbärigt" till henne. Efter att ha velat mellan cupcakes, paj, semifreddo eller bakelse så bestämde jag mig för en stor bakelse (eller minitårta, beroende på hur man ser på det).

Den var himla svår att täcka, pilligt så in i bomben... Det är mycket enklare att göra stora tårtor, och tar lika lång tid att baka. Dock slipper man föräta sig på tårta om man bara är 3 som firar ;)


Minitårtan var 10 cm i diameter och fylld med egenhändigt gjord blåbärsmousse samt vit chokladfluff.


måndag 23 maj 2011

Dulce de leche kakor

Jag älskar kakor, tyvärr så har jag påbörjat en ketogen diet som innebär: INGA kakor =( Men det hindrar mig inte från att baka dem =D
Som dessa underbara kakor med dulce de leche som jag bakade då jag hade besök i helgen. Vill du göra dina egna så kommer receptet lite längre ner.





Kakor med Dulce de leche
1 dl dulce de leche
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl strösocker
150 g rumstemprerat smör
4 äggulor
1 msk mjölk
1 tsk vaniljextrakt

Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Ställ åt sidan.
I en stor bunke; vispa smör tills det är krämigt och slät, tillsätt sedan socker och blanda tills smöret är ljust och fluffigt(ca 3 min). Vispa i äggulorna, mjölk och vanilj. 
Häll i mjölblandningen och blanda ihop. Forma till två degklumpar, linda in i plastfolie och ställ i kylskåp i minst 30 minuter eller ännu hellre, några timmar.

Värm ugnen till 160 grader. 

Ta ut degen ur kylen och forma små degbollar stora som oskalade valnötter i storleken. Sätt på plåt med bakplåtspapper och tryck till lite
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter, tills kanterna på kakorna är bara knappt gyllenbruna. 
Låt svalna helt, bre sedan på  en tesked av dulce de leche och sätt ihop kakorna två och två.

tisdag 17 maj 2011

Yin Yang tårta

I helgen firade vi att min yngsta lillebror fyllde 11 år.
Tiden går fort och lilla Daniel har blivit en stor pojke =)
Han önskade sig en tårta med sitt favorit märke; Yin Yang och en "karate pingvin".
Fråga inte ens vad en karate pingvin är för något... Jag har ingen aning, hur ser den ut?
Jag har ingen idé... Så jag fick improvisera och resultatet blev sådär med pingvinen.. Så kan det bli ibland ;)

Tårtan är fylld med mörk cappucinofluff och glasscreme (super god).


måndag 16 maj 2011

LCHF Jordgubbsglass

Jag vet, jag vet.. Det här är ingen smalmats blogg, men egna glasspinnar är ju så himla gott! Det absolut bästa är att man kan välja vilka ingredienser man vill ha och att man undviker alla konstiga tillsatser (om man vill).
Jag har gjort underbart goda LCHF glasspinnar som man kan mumsa på utan dåligt samvete, hur underbart är inte det?!
Love it!!




Vill du göra dina egna goda LCHF glassar så kommer receptet här:

Glass 6 stycken pinnar
1 ½ liter färska jordgubbar
1-2 msk sötningsmedel
2 dl vispad grädde

Kör jordgubbarna i en mixer tillsammans med sötningsmedlet. Häll upp i glassformar, fyll dem till ca hälften. Blanda resten av jordgubbsmixen med den vispade grädden och fyll upp glassformarna. Frys över natten och du har en underbar glass att mumsa på =D


söndag 15 maj 2011

Mandelbakelser med kaffe - Recept


100 gram äggvita
25 gram strösocker
½ tsk citronsaft
130 gram riven mandelmassa
2 msk äggvita
50 gram florsocker
15 gram kakaopulver
1 nypa salt
Rostade kaffebönor för toppning

Värm ugnen till 170 grader.

Vispa äggvitorna och citronsaften tills de är nästan helt uppvispade vispade. 
Tillsätt strösocker under omröring. Fortsätt att vispa till en maräng.

Sikta florsocker, salt och kakaopulver i en skål. 
Blanda den rivna mandelmassan med några skedar äggvita och rör om till en jämn slät smet. Vänd mer smeten i kakaoblandningen och rör om. Tillsätt marängen i smeten och rör om försiktigt.

Spritsa smeten på bakplåtspapper och strö över kaffebönorna, låt vila på plåten ca 15 min, grädda sedan mitt i förvärmd ugn i ca 10 min.

Mina mandelkakor är fyllda med en kaffe-choklad ganache, som är mycket enkel att göra:
100 g choklad
½ dl grädde
1 tsk snabbkaffe pulver

Hacka chokladen och lägg i en microsäker form, häll över grädden och micra på full effekt i 30-60 sek. Tills chokladen smält. Rör om ordentligt och rör i kaffepulvret. När blandningen svalnat något kan du bre den på kakorna och sätta ihop dem två och två.

fredag 13 maj 2011

Mandelbakelser med kaffe

Det verkar ha varit en del strul med blogger idag, först kunde jag inte logga in och nu såg jag att ett inlägg jag skrev igår verkar har försvunnit från bloggen =/
Mycket mystiskt!
Men jag provar att sätta ut bilderna igen så kommer receptet under helgen.

Den fina rosa skålen kommer från IB LAURSEN





lördag 7 maj 2011

Rabarber-, choklad- och kaffecupcakes

För ett tag sedan hade jag en cupcakesprovning här hemma med fyra olika sorters mini cuppisar. Anledningen var ju att jag skulle göra cupcakes till min sambos kollega som skulle ha avslutningsfika på jobbet.
I veckan var det dagen D och jag gjorde sammanlagt 50 cupcakes.

Choklad cupcakes med mörk choklad och kaffefrosting,
Och vanilj cupcakes med rabarberkompott och jordgubbsfrosting.

Jag gav mig på en ros-spritsning igen, det blev inte som jag tänkt mig alltså. det är inte det enklaste som finns... Jag får öva vidare helt enkelt! Här är choklad cupcakesen med vit choklad frosting.


fredag 6 maj 2011

Enkel Marshmallows frosting

För några veckor sedan provade jag för första gången Marshmallows fluff. Det finns på bakhyllan i affären, och är en glasburk med vitt eller rosa innehåll med mjuk Marshmallows.
Jag skulle göra jordgubbsfrosting och passade på att testa jordgubbs varianten av fluffen, den hade en underbar (fast artificiell) smak av jordgubbe, hela köket luktade jordgubbe när jag höll på med den =)

Marshmallows fluffen är alldeles för mjuk i konsistensen för att man ska kunna spritsa den på cupcakes, men blandar man ihop den med smörkräm blir den himla bra!
Vill du prova så gör du så här:

Marshmallows frosting
125 g Rumsvarmt smör
1 ½ - 2 dl Florsocker
3 msk Marshmallows fluff

Vispa smör och fluffen jämn. Tillsätt florsockret medan du vispar.
Sedan är det bara att spritsa på cuppisarna =)
Mycket enkelt!

Fruktkompott

Kompott liknar saftkräm med bitar av frukt eller bär och är en riktigt god fyllning i cupcakes. När jag fyller mina cupcakes försöker jag undvika att fylla dem med köpt sylt och istället röra ihop en enkel kompott själv, det blir mycket godare och går himla fort.
Man kan även äta kompotten som efterrätt med lite grädde eller vaniljsås till =)


Receptet nedan räcker till 2 portioner kompott eller som fyllning till ca 20 cupcakes

Kompott
150-200 gram frukt/bär
3 msk råsocker strö
Innehållet av ½ vaniljstång
2 msk florsocker
ev. lite vodka

Om det behövs skär frukten/bären i små bitar (½-1 cm stora) Häll i en microsäker skål. Häll över socker, vanilj, och ev vodka och blanda om. Micra på hög effekt i 1 min i taget, ta ut och rör om i så blandningen värms upp jämt. Den blir som varm sylt/marmelad i konsistensen då den är färdig.

onsdag 4 maj 2011

Chocolate chip cookies

Förr i tiden (när jag var smal) så hade jag en enda sak jag unnade mig, och det var chocolate chip cookies, du vet de där stora, bruna, platta kakorna på 7eleven. Jag köpte en stor kaka och en stor kaffelatte varje löning och längtade och väntade tills nästa månaden direkt jag hade ätit den... Det var ett tag sedan, nu bakas här var och varannan dag men en favorit är fortfarande chocolate chip cookies. Den här gången har jag bakat ljusa kakor med tre olika sorters choklad. Riktigt, riktigt mumsiga!

Den fina rosa kakburken kommer från IDE-A!




Chocolate chip cookies - ca 20 st
225 gram smör
1 dl strösocker
2 dl mörk muscavadosocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl hackad choklad (vit, ljus och mörk)

  1. Förvärm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda ihop smör och socker, muscavado socker och vaniljsocker tills det blir blir en fluffig, ljus smet i en bunke.
  3. Knäck i ett ägg i taget och vispa ihop till en slät smet.
  4. I en annan bunke: blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och choklad i en annan bunke.
  5. klicka ut en liten klick smet med minst 5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10-12 min.

måndag 2 maj 2011

Red Velvet Whoopie Pie

Whoopie pies är riktigt goda kakor som är mjuka och fyllda med något mumsigt =)
Dessa är röda i färgen men smakar choklad, till Red Velvet brukar man ha färskostfrosting, men vi gillar det inte så värst hemma hos oss, så dessa kakor är fyllda med vit choklad frosting =)
Du kan såklart fylla dina med det som du gillar bäst!





Här kommer receptet på kakorna...

Whoopie Pies:
3 ½ dl mjöl
2 msk kakao
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 krm salt
100 g smör
½ dl ljus moscavadosocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 tsk röd karamellfärg
1 dl mjölk
1 msk vinäger

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Blanda ihop mjölk och vinäger och ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, bakpulver och salt i en bunke och ställ åt sidan.
  4. I en annan bunke: Vispa ihop smör, och muscavado och strösocker pösigt och smidig. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och röd karamellfärg och vispa tills smeten är ordentligt blandad.
  5. Tillsätt hälften av mjölblandningen och hälften av mjölken (den med vinäger) i smeten och vispa, blanda sedan i resten och blanda ihop till en slät smet.
  6. Scoopa en matsked smet på en plåt med pakplåtspapper, glöm inte att lämna lite utrymme mellan smetklickerna, kakan kommer att bli lite plattare och flyta ihop i varandra annars.
  7.  Grädda i ugnen i 8-10 min.

Och recept på frostingen:
50 g smält vit choklad
1 msk Kondenserad mjölkev några droppar vaniljessens
50 g Mjukt smör
1½dl Florsocker


  1. Börja med att smäla chokladen i micron (eller i vattenbad) blanda i kondenserad mjölk. 
  2. Rör om eller vispa med elvisp för att få blandningen slät. Om chokladen är väldigt tjock och blir lite grynig kan du tillsätta lite mera kondenserad mjölk och röra den slät.
  3. Blanda smör och florsocker och ev vaniljessens vitt och krämigt.
  4. Rör i chokladen och spritsa eller klicka ut på kakorna och sätt ihop dem två och två.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...