torsdag 28 juli 2011

Sorbet - Granita med hallon och vitt te

Idag är det fruktansvärt varm här hos oss, vilket är bra, hellre varmt och kvavt än höstruggigt mitt på sommaren. 
Eller vad säger ni?

För ett tag sedan ett recepthäfte från Tehuset Java med massa spännande recept, allt innehållande antingen te eller kaffe, riktigt bra faktiskt! Jag har tidigare lagt ut receptet med diverse gott innehållande Matcha (jag älskar Matcha!) som är pulveriserat grönt te fullproppat med antioxidanter, tex. Matcha Smoothie.

Den här gången tänkte jag att ni skulle få ett recept på en Granita med vitt te och bär, det är ett perfekt sätt att använda överskottet av bär, även om de blivit lite väl mogna ;)
Det passar perfekt dagar som denna och dessutom innehåller det mycket antioxidanter! Yeay!

Skillnaden mellan sorbet och granita är att helt enkelt att man tillagar granita utan glassmaskin och rör om för hand istället ;)

Denna underbart rosa, nyttiga dessert är mitt bidrag till månadens sötsak som i juli ska ha temat Rosa =)




Tar 8 min att förbereda och 4 timmar att bli klart. Ger ca 4 portioner.
Ingredienser:
• 2,5 dl kylt vitt te, helst Pai Mu Tan
• Ca 1½ dl mosade hallon
• 1 tesked citronjuice
• 1 tesked honung
Tillagning:
1. Blanda alla ingredienser i en grund fryssäker skål.
2. Täck skålen med ett lock eller plast.
3. Sätt behållaren i frysen.
4. Efter ca 1 timme, dra en gaffel genom blandningen. Repetera var 45:e minut tills det är helt fruset. Gör det mer sällan för en lite grövre konsistens (som Italian ice), eller ofta för en jämnare konsistens (som sorbet).

onsdag 27 juli 2011

Kaffefrosting

IMBC & Coffee - Räcker till 10-12 cupcakes
½ dl Vatten
2 ½ dl Strösocker
1 dl Äggvita
200 g smör
ev ½ tsk Vaniljessens

3 msk kallt, starkt kaffe

Rör ihop socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till 120 °C.
Vispa under tiden upp äggvita fluffig och fast.
Häll i sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle, vispa hela tiden.
Vispa tills marängen är rumstemprerad, tar ca 10 min.
Tillsätt smöret i små, små klickar samtidigt som vispen går hela tiden. 
Det kan hända att frostingen ser grynig ut, men fortsätt att vispa så slätar den ut sig!
Tillsätt slutligen kaffet i en tunn stråle under omröring.

tisdag 26 juli 2011

Recept på Dulce de Leche

Dulce de leche

Dulce de leche går att göra i olika konsistens och beroende på hur tjock du vill ha den så kokar du mer helt enkelt.
Jag kokar min DDL i 3 timmar, jag gillar den sega konsistensen som påminner och mjuk kola =D
DDL är mycket enkel att göra, den enda ingrediensen du behöver är en burk sötad kondenserad mjölk. 

VIKTIGT! Burken måste vara helt täckt av vatten HELA koktiden!
Tänk även på att vara väldigt försiktig med hur du hanterar den varma konservburken! Om du tar ut burken ur det varma vattnet och ställer ner det i kallt vatten så kan det bli tryckförändringar i burken som kan göra att den exploderar.
Så när du är klar med kokningen så ställ ner hela kastrullen i diskhon och fyll på med ljummet vatten. Efter ytterligare 15-30 min fyller du på med kallt vatten så burken får svalna långsamt.

Koka upp ett vattenbad, skala av papperet runt konservburken och ställ ner den (Oöppnad) i vattenbadet och låt sjuda på låg värme under lock i 3 timmar. Fyll ev på med vatten om det skulle behövas. 
När burken svalnat är din Dulce de leche klar =)

Från höger till vänster:
Kondenserad mjölk
Dulce de leche efter 1 timme
Dulce de leche efter 2 timmar
Dulce de leche efter 3 timmar
Bilden är lånad från The of food

Devil's food cake - Recept

Första gången jag gjorde Devil's food cake var till mitt 25 års kalas. Mastigare tårta får man leta efter, hyper-chokladig är nog ordet som beskriver den bäst! Mastig och otroligt god! Jag tycker att Devil´s food cake passar bäst i små bitar och då är ju cake pops ett underbart alternativ till tårtbitar =D
När jag gjorde dessa cake pops till dessertbordet på Theos kalas så blandade jag kakan med chokladganachen och formade små lejon =)

Vill du se en steg-för-steg instruktion på hur man gör cake pops så hittar du det här: CAKE POPS!


Här är receptet jag använder till Devil´s food cake:
Kakan:
1,3 dl kakaopulver
5 dl vetemjöl½ tsk salt
1 tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
115 gram osaltat rumstempererat smör
3 dl strösocker
2 stora ägg
1 dl starkt kaffe (eller vatten om du inte gillar kaffe)
1 dl mjölk

Chokladganach:
300 gram hackad 70% choklad
1 dl mjölk
150 gram smör

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla (istället för att stöbröda) en ca 20 cm bakform.
  3. Blanda ihop mjölk och kaffe i ett glas.
  4. Blanda ihop mjöl, kakao, salt bakpulver och bikarbonat i en bunke.
  5. I en annan (stor) bunke vispar du ihop smör och socker ca 5 min tills det är krämigt, vispa i äggen, ett i taget och vispa i ytterligare någon minut.
  6. Nu ska du blanda ihop allt i den stora bunken. Rör inte om mer än du måste, detta för att kakan blir torr och kompakt om smeten överarbetas.
  7. Häll över i bakformen och grädda mitt i ugnen tills en provsticka visar att kakan är klar, ca 40-50 min.
  8. Medan kakan är i ugnen gör du ganachen som ska bres på tårtan genom att hacka chokladen grovt, och smälta det tillsammans med mjölken över ett vattenbad (eller i micron, då micrar du ca 20 sek i taget och rör om i mellan gångerna tills chokladen är smält).
  9. När chokladen är smält tillsätter du i smöret i små klickar och rör om till en slät ganache. Låt ganachen stå och vila i rumstemperatur medan tårtan är i ugnen och sedan svalnar (ca 1½ timme sammanlagt).
  10. Dela tårtan i två bottnar och bred på ett tjockt lager chokladganach mellan bottnarna, runt och på tårtan innan servering.

Enkel cheesecake med blåbär

Till lilla Theos kalas fixade jag ett dessertbord och ville ju såklart fylla det med allt möjligt, men fick lov att begränsa mig av två anledningar, 1. jag var ensam hemma med bebisen hela veckan innan kalaset och hade inte så mycket tid över till att baka och 2. vi hade ca 25 gäster och man orkar inte äta så himla mycket sötsaker på 2 timmar ;)
Cheesecakes måste man oftast låta stå i frysen ett tag, men denna super enkla cheesecake kan man vispa ihop och ha serveringsklar på mindre än 20 min!

Receptet räcker till 6 port:
9 Digestive kex
2 msk Smör
1½ dl vispgrädde
400 g Kesella vanilj
3 dl blåbär
1 msk florsocker
2 gelatinblad

Sätt gelatinbladen i blöt (enligt anvisningarna på förpackningen).
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smula digestivkexen och landa med smöret, fördela i portionsformar och grädda i ugnen i ca 5 min.
Vispa under tiden grädden och blanda i Kesella, ställ kallt i frysen.
Mixa blåbären och värm upp ca ½ dl i en liten kastrull, blanda i urkramade gelatinblad och rör om tills bladen smält, häll över blandningen i resten av blåbären och ställ åt sidan.
Låt portionsformarna med digestivebottnen svalna, klicka sedan över grädd/kesellan och toppa med blåbärsmixen, ställ kallt i kylskåp innan servering.

söndag 24 juli 2011

Smulpaj

Smulpaj är nog det jag bakat allra mest i mina dagar, innan september förra året (då jag gjorde min första dekorerade tårta) så var smulpaj faktiskt det enda jag bakade...
Receptet har jag sparat sedan jag hade hemkunskap i högstadiet och det fungerar ännu =)
Ett tips är att göra mer smuldeg än du behöver, frysa in och spara till de dagar då du har lite bråttom med fikat.
Jag använder den här smuldegen både till bär och äpplen. Och till lilla Theos kalas här om veckan gjode jag blåbärspaj med fryst smuldeg ;)

Smulpaj - 6 port
4-4½ dl mjöl
2 msk strösocker
125 g smör

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll i alla ingredienser i en matberedare och kör på högsta hastighet till degen är smulig. Är den för kladdig tillsätter du mer mjöl, är den för torr så tillsätter du lite extra smör.
Sedan är det bara att blanda bär med florsocker eller skalade äpplen med kanelsocker och smula över pajdegen.
Grädda pajen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15-20 min.
Servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass =)

Den underbara hjärtformade pajformen kommer från IB Laursen

fredag 22 juli 2011

Dessertbord med djungeltema

Förra helgen fyllde min lilla bebis 1 år! Det är helt otroligt vad ett år går fort och min lilla, lilla bebis har blivit en liten huligan som tvingar oss att möblera om, hur inte bara hemma hos oss, utan överallt där vi är. Men jag älskar det!
Det bästa som finns är att vara mamma!

Och även om lilla huliganen bara fyller ett år så innebär det inte att man ska spara in på krutet, utan man ska fira sin lilla ettåring ordentligt tycker jag =D
Utan att överdriva så har jag planerat, planerat om och planerat lite till inför det här kalaset i 3 veckor. Jag gillar teman så det var helt säkert att jag ville ha ett tema på kalaset, men det var så himla svårt att bestämma sig. Tillslut blev det i alla fall PARTY ANIMALS i ett djungeltema =)
Det började med ett litet lejon och en tårta i blått och grönt på inbjudningskortet och resulterade i ett dessertbord med:

♥ ♥ 

Våningstårta i två våningar med fyra bottnar i varje tårta bestående av:
Vaniljbottnar fyllda med blåbärsmousse och vitchokladfluff.
Chokladbottnar fyllda med dajmchokladfluff och rårörda hallon.

Vaniljkakor (sugarcookies) med sugarpaste 



Cake pops med devilsfoodcake 




♥ ♥ 

Om du är nyfiken på recept så kommer de löpande under helgen =)

Dekorationerna är gjorda i sugarpaste utlandat med lite flowerpaste





 Kakorna är stämplad med en lejonstämpel från Panduro






fredag 15 juli 2011

Choklad Cupcakes med sugarpaste

Jag gillar idén att ha med sig en ätbar present istället för att springa runt på stan och tillslut välja ett presentkort på H&M att ge bort... Hur mycket tid och eftertanke finns det i de presenterna?
Jag hade iaf blivit mycket gladare ifall jag öppnade en kartong och det låg något bakat och dekorerat med kärlek där i =D
Dessa fina sommar cuppisar med smak av choklad, choklad och mera choklad var en present till Niklas kusin.




tisdag 12 juli 2011

Tårtor med ap-tema

Den här sista tiden har det bakats tårtor och gjort tårtdekorationer hemma hos oss.
Min lilla Theo fyller ett år på lördag och det ska firas med djungeltema =)
Och i helgen fyllde Lilla Stella (som är min bebis lilla kusin) ett år =) Det är så roligt att lilla Stella och min Theo är födda med exakt en veckas mellanrum!

Jag fick äran att göra pluttisens tårtor, och hennes mamma ville gärna ha två tårtor, en rosa o en blå, med samma apa som på inbjudningskortet.
Det var riktigt roligt att få göra något som någon annan tänkt ut och den här gången blev det en figur i 2D, vilket vart lika fint det =)

Den rosa tårtan består av jordgubbstårtbottnar, fylld med färska rårörda jordgubbar och vit chokladmousse.
Den blå tårtan består av vaniljbottnar, fyllda med choklad o Nutella mousse och hallonfromage.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...