måndagen den 26:e september 2011

Devil's food cake med kaffefrosting + Recept

Min vän Rikard och hans fru Susanne ska ha en bebis och dessutom fyllde Susanne år för några dagar sedan så detta var tvunget att firas =)
Eftersom Devil's food cake är  min favorit chokladtårta så fick det bli en spinoff av den tårtan =D
Så detta är Leilas recept så jag kan tyvärr inte ta åt mig äran, men kaffefrostingen är min ;)





Ingredienser

200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1 st nypa salt
200 g mörk choklad

Kaffe glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
50 gram smör
2-3 dl florsocker
3 msk kallt, starkt kaffe


Gör så här
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Kaffe glasyr:
1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
2. Hacka chokladen och rör ner chokladen i grädden.
3. Ställ kallt.
4. Vispa ihop florsocker och smör krämigt, tillsätt kaffet.
När Chokladgrädden är kall blandar du ihop den med smörkrämen och brer krämen mellan tårtbottnarna och på tårtan och jämnar till med en spatel =)

söndagen den 25:e september 2011

Vaniljbullar

Ni som följer mig vet att jag är usel på att baka med jäst, därför drar jag mig från att baka bullar. Vilket är lite tråkigt, för de är ju så himla goda! 
Men som tur är är Niklas jätteduktig på att baka bullar, så det enda jag gjort denna gång är att baka ut och snurra hans bullar, vilket inte är det tråkigaste ;) Så borde det alltid vara, någon som gör det svåra åt en så dekorerar man bara bakverket =D

Hur som helst, eftersom jag bara bakat bullar (läs stenar) två gånger så har jag heller inte testat att vrida dem olika, så det har blivit kanelsnurror. Men den här gången färgade vi vaniljkrämen rosa och snurrade bullarna så de fick en superfin form och stödde på strössel istället för pärlsocker =)
Måste säga att jag är himla nöjd!

Receptet på dessa bullar står på baksidan av vetemjölpåsen, så ta fram prylarna och sätt i gång och baka!








lördagen den 24:e september 2011

Pippi Långstrump tårta

Min bonus dotter fyller 6 år imorgon och har idag sitt barnkalas.
Hon har pratat om sin barnkalastårta i flera månader och tänkt ut flera olika teman och till slut fick vi lugna hennes fantasier som blev vildare och vildare och det fick bli en Pippi tårta.
Hon har till och med suttit och Googlat "Pippi tårta" och hittade en superfin tårta hos Tove - Baka baka liten kaka. Så vi snodde Toves idé och gjorde vår tolkning av Pippi, Herr Nilsson och myntväskan =)

Här är resultatet =)

Tårtan är fylld med Mjölkchoklad fluff
& Vaniljkräm
och är spacklad med enkel Mashmallowsfrosting med jordgubbssmak =)








söndagen den 18:e september 2011

Äppel Macarons med äppelfyllning

Det var länge sedan jag gjorde macarons, anledningen har varit att jag misslyckades två gånger på raken, detta efter att ha ritat ringar på bakplåtspapper, spritsat noggrant och väntat medan se stabiliserat sig på plåten. Då hälften sprack och den andra hälften blev platta vart jag otroligt irriterad och besviken och kände att jag behövde en paus från att baka macarons.
Så kan det bli, man kan bli grinig på en svårgjord kaka ;)

I alla fall tills man får en superfiffig Macaronmatta i silikon som förenklar bakningen avsevärt!!
♥ Macaronmattan ♥ kommer från Lékué och som ni ser så har ringarna en upphöjd kant på mattan som gör att smeten inte flyter ut! Förstår ni vad mycket enklare det blir att baka dessa raringar?
Vill du ha din egen macaronmatta så finns de att köpa i samtliga Önska butiker i Sverige samt andra välsorterade köksbutiker.

Jag avslutar denna temavecka med att baka perfekta Macarons med smak av äpple, fyllda med egenhändigt gjord Jello med äppeljuice =)









Vill du baka dina egna Macarons så finns receptet här. Jag har blandat 1 msk koncentrerad äppeljuice i mandelsmeten för att få en mer naturlig äppelsmak ;)

ÄppelJello
2,5 dl Äppelcider
½ vaniljstång
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten

Koka upp cider och vaniljstång på låg värme.
Medan cidern kokar så blandar du gelatinpulver med kallt vatten och låter den svälla någon minut.
Blanda gelatinet med den varma cidern och rör om tills gelatinet är helt smält.
Häll i en form och ställ kallt tills gelén stelnat.


lördagen den 17:e september 2011

Chocolate Apple Cookie - Kakor med äpplen och choklad

Jag älskar mjuka kakor, eller vem försöker jag lura, jag älskar alla sorters kakor ;)
Det absolut roligaste är då jag hittar på ett recept och det blir riktigt gott! Jag brukar inte våga experimentera för vilt, men nu gick jag verkligen bananas och blandade nästan allt jag fick tag på i bakhyllan ;)
Resultatet blev mjuka kakor med choklad och äpple. Receptet finns lite längre ner om du vill testa göra dina egna ;)






Ingredienser - ca 15 kakor
2½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
75 gram smält smör
1 dl ljus muscavadosocker
½ dl strösocker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 ägg
150 gram ljus choklad
1 msk mjölk
3 msk kondenserad mjölk
1 äpple, tärnat i 5mm små bitar
ev ½ dl Chokladknappar
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält smöret och rör ihop med strö- och muscavadosocker.
  • Smält choklad med mjölken i ca 1 min i micron, rör om tills chokladen smält. Blanda i kondenserad mjölk och låt svalna.
  • Skala, kärna ur och tärna äpplet.
  • Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke, ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och vanilj fluffigt i en stor bunke.
  • Blanda äppeltärningarna (och ev chokladknappar) i chokladsmeten.
  • Häll över choklad/äppelsmeten i äggsmeten, rör om och rör till sist i mjölblandningen.
  • Klicka ur smeten med hjälp av en sked på bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10-15 min.

torsdagen den 15:e september 2011

Äppelmuffins med smulpaj

Jag har ju tidigare erkänt att jag egentligen tycker om muffins bättre än cupcakes, så jag fortsätter äppelveckan med dessa äppelmuffins.
Muffinsen är fyllda med en klick äppelmos som Niklas lagat, äppelklyftor (som inte hade petats ner då den första bilden togs) och dessutom så är de toppade med lite smulpaj =)




Äppelmuffins med smulpaj - ca 20 st
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2,5 dl socker
1 dl olja
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Fyllning
3-4 msk äppelmos
1 skalat och skivat äpple

Smulpaj
25 gram smör
1 msk socker
ca 1 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175•.
  • Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Vispa samman socker, olja, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. 
  • Rör ihop mjöl blandning med äggsmeten. 
  • Häll till sist ner mjölken. 
  • Fyll muffinsformar till ¾ med smet klicka i ca 1 tsk äppelmos i varje muffin och lägg på 1-2 skivor äpple. 
  • Blanda smör, socker och vetemjöl, antingen i matberedaren eller för hand, tills du har en smulig pajdeg. blir degen för kladdig kan du behöva ha i mer mjöl, blir den för torr o mjölig så behöver du ha i mer smör, prova dig fram.
  • Strö på smulpajen över muffinsen och grädda i förvärmd ugn i ca 20 min.

onsdagen den 14:e september 2011

Spiced Apple Cake - Äppeltårta

I helgen firades det nyår i Etiopien, och även här i Sverige =)
Dagen till ära var vi hembjudna till ett par av mina vänner och firade där med att äta injera *mums* som är en slags surdegs pannkaka som serveras med olika (starka) grytor och är Etiopiens traditionella maträtt. Får du möjlighet, så våga prova det!! I Stockholm finns minst 2 etiopiska restauranger ;)

Visste ni att man i den Etiopiska kalendern har 13 månader istället för 12 månader?
Deras kalender bygger på den fornegyptiska kalendern och skiljer sig därför från vår (Gregorianska) kalender ;) Sånt här onödigt kunnande fullkomligen älskar jag!

Tillbaka till ätandet... till fikat hade jag med mig denna mini-tårta med bottnar av kryddig äppelkaka, fylld med hasselnötschoklad och täckt med äppelsmörkräm. Bottnarna innehåller rivet äpple och är verkligen supersaftig.




Kryddig äppeltårta- Ingredienser 10-12 bitar
50 gram smör, smält, plus liten mer till bakformen
4½ dl mjöl, plus någon sked till formen
2 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1 krm salt
4½ dl ljust muscavadosocker
2 stora ägg
4 Granny Smith-äpplen, skalade och grovt riven

Hasselnötsganache
200-250 gram hasselnötschoklad (typ Schweizernöt)
1 dl grädde

Äppelsmörkräm100 gram rumstempererat smör
ca 5-6 dl florsocker
2 msk koncentrerad äppeljuice/-saft

Tårtan:
Värm ugnen till 190 grader. 
Smöra och mjöla en bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i diameter.

Vispa ihop mjöl, bakpulver, bakpulver, kanel, ingefära och salt i en medelstor bunke och ställ åt sidan. 

Vispa ihop smör, socker och ägg i en annan bunke, blanda i de rivna äpplena. 

Tillsätt mjölblandningen och rör ihop, utan att övervispa smeten. 

Häll smeten i bakformen. Smeten är rätt tjock så släta till smeten med baksidan av en sked så blir inte resultatet en ojämn tårta.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-60 min. Testa om tårtan är klar med en testskicka (eller tandpetare, den är klar då den stickan är torr då du sticker den mitt i tårtan och tar ut den).
Dela tårtbotten i tre delar och låt svalna. Medan så gör du fyllning och frosting till tårtan.

Hasselnötsganache:
Hacka chokladen. Värm upp grädden till den nästan sjuder upp, häll över chokladen och rör om väl.

Äppelsmörkräm:
Vispa smör och florsocker väl, tillsätt juicen och vispa en liten stund till smörkrämen är slät. 

När bottnarna svalnat brer du ganache mellan lagren och täcker tårtan med smörkrämen.

måndagen den 12:e september 2011

Äppelkaka

Gillar man äpplen ska man passa på nu! Min favorit sort är de gröna syrliga Granny Smith äpplena, helst äter jag dem med lite salt (á la Iran).

Jag vill ju så gärna åka iväg på en självplock och plocka mina egna äpplen, men jag hittar på massa annat istället (kanske ska jag försöka komma iväg till helgen ändå =))
Äpplen kostar ju inte så mycket den här årstiden och man kan baka så mycket gott med dem!
Så därför tänkte jag vika denna vecka åt att baka massor med äpplen!

Först ut är en superenkel äppelkaka, receptet hittar du längst ner.
Den här äppelkakan blir mitt bidrag till Månadens sötsak med temat syrligt denna månad.

Den vackra pajformen komemr från IB Laursen





INGREDIENSER
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
0.75 dl socker
1 tsk malen kanel
75 gram smör, rumstemperatur
1 ägg
1,2 dl mjölk
1 medelstort, syrligt äpple i tunna skivor

Värm ugnen till 190 °C. 
Smörj och bröa din bakform.
Vispa ihop mjöl, bakpulver och salt i en stor bunke.
Blanda ihop ½ dl socker med kanel i en skål och ställ åt sidan.
Använd en elvisp och vispa smör med resterande ½ dl socker. 
Vispa i ägget. 
Tillsätt mjölblandningen och mjölken, blanda ihop till en slät smet utan att övervispa!
Häll hälften av smeten i botten på bakformen. Lägg äppleklyftor i smeten så att de precis täcker smeten  Strö äpplen med kanel-socker blandningen, spara en tesked eller två för att strö ovanpå.
Fördela resten av smeten över äpplena. Strö resterande kanel-socker på toppen.
Grädda kakan i ca 25 minuter, eller tills kakan fått färg.

lördagen den 10:e september 2011

Blog Award


Jag har fått en Award från söta Caroline med bloggen St Heaven Street. Caroline är en underbar, kreativ och artistisk tjej som skapar allt i från söta macarons (som jag inspirerade henne att börja baka, men som hon sprungit om mig med =) till bröllopstårtor och supergulliga skor i sockerpasta, titta in på hennes sida så får ni se =D


Tillbaka till awarden, det finns 5 frågor man ska besvara då man accepterar denna award, sedan ska man skicka den vidare till 5 andra bloggare. Så jag sätter igång...

1.Varför började du blogga?
Jag började blogga för snart ett år sedan, detta efter att jag bakat min första täckta tårta och upptäckt en helt ny värld där jag kan få utlopp för min kreativitet, skaparglädje, (sockermissbruk) och även få äran att inspirera andra =)

2. Vilka bloggar följer du?
Jag har en blogglista, som jag nu insåg är dold, men jag ska visa er den. Här finns andra flickor och pojkar som alla har något gemensamt, de är trevliga, duktiga så in i bomben och inspirerar mig på olika sätt.

3.Favoritfärger?
Rosa och svart.

4. Favoritfilm?
Jag älskar Twilight Saga! Vanilla Sky är också en favorit.

5. Vilket land/länder drömmer du om att besöka, och varför?
Varje gång jag går in på researrangörernas hemsidor tittar jag på Gambia och Safari i Kenya. Så det är väl en dröm. Att åka på safari och titta på majestätiska djur 

De fem bloggar jag vill skicka denna award vidare till är:

Jennie med bloggen GospelDiva, Jennie är mamma till min pojkes storebror (nu får ni tänka till ;) ) hon 
bloggar om sitt liv och bjuder verkligen på sig själv =)


Carro med bloggen Carro Bakar, Carro var min första följare på Google Friend Connect och sedan dess har jag tittat in till henne titt som tätt, kika in hos henne du med =D

Linda med bloggen CupcakesFluffan för att hon bakar så himla mycket gott och är en inspirationskälla, hon uppdaterar ofta och lämnar snälla kommentarer som man blir lycklig av =) 

Anki & Håkan  med bloggen Mårtenssons kök, för att de lagar god mat och läskar mig VARJE dag. Hos dem kan man verkligen bli inspirerad till att lyxa till sin vardag!

Och slutligen Sofia  med bloggen Sofia Bakar, hon bakar, fikar, läser böcker, köper kläder och tar med ungarna på picknick. Och vi får följa med =) 

Så... 
Tack för Awarden fina Caroline =)

tisdagen den 6:e september 2011

Cake pops

Nu har väl alla (om inte gjort så iaf..) sett och smakat cake pops?!
Det är en liten goding gjord på antingen hård kaka (typ ballerina) eller mjuk tårta (typ sockerkaka) med ganache som rullats ihop till en lagom stor tugga =)

Jag gillar cake pops! Ungarna älskar det och det går att variera på en mängd olika sätt.


Har du inte sett hur man gör så finns det steg för steg instruktioner här!

Här har jag dekorerat cake popsen med små söta blommor i Sockerpasta.


De söta formarna kommer från Kalasform =)







lördagen den 3:e september 2011

Cupcakes till Formex

Just nu pågår Formex mässan i Stockholm med över 900 utställare och innan helgen är slut räknar man med att 24 000 besökare ska ha besökt mässan =)

Och det känns riktigt skoj att jag fått möjligheten att skicka med Cupcakes till Kalasforms monter även i år! Det här året skickade jag även med ett 30 tal cake pops i fina formar ;)

Jag hade sånna problem förra året med att få till cupcakes som skulle hålla över hela helgen och jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra för att de skulle bli fina och verklighetstrogna. Jag fick tips om att använda gips o lim o allt möjligt konstigt... Men i år kom jag på tricket, Det bästa var att göra riktiga muffins, men lämna dem i ugnen på 120 grader i 2 timmar efter att de var klara, då blev de hårda som skorpor = hållbara =D
Frostingen är fransk maräng som är supersmidig att spritsa, håller formen riktigt fint och torkar rätt fort och blir stelt!
Jag kände mig riktigt nöjd med resultatet och temat som var vinter i Mumindalen!

Här kommer lite foton att titta på =D










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...