onsdag 30 november 2011

Adventsfika - Lussekatter & Lussebullar med mandelmassa

Vad tiden går hörrni... 
Första advent var i helgen! Hur firar ni advent? kommer ni att fira alla 4 helger?
Hemma hos oss firades det med lussebullar  och min tanke är att fira med juligt fika (och testa olika recept inför julaftons dessertbord vid varje advent) =)
Men som sagt, det börjades lugnt och försiktigt med årets första Lussebullar och Lussekatter. Ni som tittat in här då och då vet att jag drar mig för att baka med jäst, av den enkla anledningen att det (för mig) är svårt att lyckas få saftiga bullar. Men skam den som ger sig och låter sig slås ner, jag har testat, och testat och testat och de senaste gångerna faktiskt lyckats göra goda och saftiga bullar *yeay*

Här kommer bilder och recept på Lussebullar och Lussekatterna









Eftersom jag bakade bullar med och utan mandelmassa så gjorde jag en hel sats och delade den i två delar.

Recept - Lussebullar - ca 30 st
50 gram jäst
1+4 dl mjölk
2 paket mortlad saffran
2 tsk hett vatten
150 gram smör
1 ägg
100 gram kesella
½ tsk salt
1½-2 dl socker
1-1½ l vetemjöl

Dekoration
Russin

Fyllning
100 gram mandelmassa
50 gram smör
2-3 msk socker

Blanda jästen med ca 1 dl mjölk. Smält smöret och resten av mjölken i en kastrull och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll över den varma mjölk+smöret på jästspadet och rör om. 
Mortla saffran och koka upp vatten, häll över 2 tsk på saffranet och låt dra medan du blandar ner salt, socker och ägget i jästspadet. Häll i saffranet. Arbeta ner vetemjölet. Använd tillräckligt med mjöl så att degen precis släpper från bunken. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek (minst 30 minuter). Baka ut degen på mjölat bakbord och rulla ut små degbitar till ca 15 cm långa pinnar som du sedan snurrar ihop till lussekatter. Tryck ner ett russin i mitten av varje spiral, lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter under bakduk. 

Sätt ugnen på 225 grader.

Den andra halvan av degen kavlar du ut till en stor rektangel. Blanda ihop smör, socker och mandelmassa till en slät smet. Bred ut smeten på degen, rullar ihop och skär ut ca 2 cm tjocka bitar (som kanelbullar).

Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i 5-10 minuter i 225 grader.


måndag 28 november 2011

Köksassistent First Kitchen från OBH Nordica

Till min hjälp i köket har jag ärvt en elvisp som min pappa köpte till min mamma i början av 90-talet. En gång i tiden var den vit, men nu är den mer beige (varför blir vita hushålls maskiner gulaktiga med tiden??) Men nu har jag ÄNTLGEN fått en underbar köksassistent *superglad*
Det är en vacker nyhet i grått/rostfritt från OBH Nordica.
Jag har bara hunnit använda den ett par gånger men måste säga att jag är himla nöjd med den, den är gedigen och kraftfull utan att vara otymplig och högljudd.

Och det bästa av allt är att DU kan vinna en exakt likadan och du är med och tävlar här under Luciaveckan =)
Så gå in på OBH Nordicas hemsida, titta på den, läs om den, suktas och håll utkik efter tävlingen här =D
First Kitchen kitchen machine




söndag 20 november 2011

Silikonformar som förenklar =)

Som ni kanske kommer ihåg så bakade jag massor till ett dessertbord i temat rosa och gult till Emilias då hon fyllde 6 år. Ni kanske oxå kommer ihåg att tårtan inte alls blev som jag tänkt mig, men något som blev helt perfekt var den lilla 6:an på toppen av tårtan. Nej det är inte ett ljus som många trodde, det är faktiskt en hemmagjord klubba i vitchoklad =)
Hur enkel som helst att få till helt perfekt med rätt silikonform från Lékuè, och det tog ca 10 min från det att jag började smälta chokladen tills dess att klubban var klar!!

Formen är i silikon och mycket enkel att använda och klubbpinnarna medföljer. Kan det bli enklare?  =) 


Medan vi ändå höll på var vi ju tvungna att prova lite andra siffror oxå =)



måndag 14 november 2011

Regnbågstårta - Rainbow Cake

Efter att ha tittat på denna rosa regnbågstårta hos Call me cupcake! Och denna vackra regnbågstårta hos Sockerrus om och om igen så var jag tvungen att testa denna tidskrävande tårta =)

Eftersom tårtan var till min äldste son så fick han välja dekoration och valet föll på en Skull Candy logga =)
Receptet kommer senare men först kommer bilder!







lördag 5 november 2011

Dessertbord till Halloween

Här kommer slutligen bilderna på desserbordet vi dukade upp till Halloween i sin helhet =)

På dessertbordet fanns följande:
Choklad bullar
Marshmallows pops
SpökMaränger
Morotstårta med Cream Cheese frosting
Mördegs fingrar














fredag 4 november 2011

Halloween Tårta

Jag blev ruskigt nöjd med denna Halloween tårta =)
Idén kommer från I am baker och hennes underbara spöktårta. Fast det är inte en kopia av den (mest för att jag inte riktigt fattar hur hon lyckats få in spöket i tårtan =P )

Tårta var en mustig morotstårta med Cream Cheese frosting.
Spökena är gjorda av maränger, med ögon av mörk choklad.
De små pumporna är gjorda av en blandning av Sugarpaste och Marsipan.










Morotskaka:
2 ägg
1 dl rapsolja
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 nypa ingefära
2-3 rivna morötter
(ev hackade pecannötter alt valnötter efter smak)

Philadelphia frosting:200 g naturell cream cheese (typ Philadelphia)
1 tsk vaniljsocker
4-5 dl florsocker

Vispa ägg och socker fluffigt. 
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker,salt, ingefära och kanel i en annan bunke och blanda i äggsmeten. 
Tillsätt rivna morötterna och slutligen olja och blanda till ihop smeten. 
Häll i smord och mjölad bakform med löstagbara kanter eller i silicon och grädda i ca 50 minuter i 175 grader. 
Vispa ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan svalnat helt.
Det går även bra att göra som jag och dela kakan i två bottnar för att kunna bre frosting även mellan lagren.

torsdag 3 november 2011

Halloween pops

Jag hade inte så mycket tid att fixa mitt Halloween dessertbord men ville ju inte ha allt för få godsaker framdukade. Cake pops känns som en självklarhet på dessertbordet, men jag gjorde det enklare för mig själv denna gång och satsade på två varianter av Marshmallows Pops, dödskallar och mumier!
Det var extremt enkelt att göra!

Bara att sticka en grillpinne i Marshmallows, forma dem lite med fingrarna och dekorera med smält choklad.
Och med hjälp av en DecoPen från LÉKUÈ kan det inte bli enklare!






onsdag 2 november 2011

Halloween kakor

Hemma hos oss firade vi Halloween i helgen och passade då på att även fira min stora pojkes 12-årsdag med släkten =)
Jag satt länge och funderade på vad jag skulle välja på det lilla dessertbordet, skulle jag ha spöken och läbbigheter som tema eller skulle jag istället satsa på temat höst...
Tillslut landade valet på läbbigheter och först ut är bilderna på "finger kakor".


Kakorna är gjord med mördeg, nageln är en halv skållad mandel =)



Finn ett fel ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...