fredag 30 december 2011

Inspiration till nyårsdukning


Jag brukar inte publicera andra bilder än mina egna här på bloggen, men gör ett undantag då jag hittade massa inspiration inför morgondagens dukning som jag vill dela med mig till er =)
Det passar extra bra med färgerna guld, silver och vitt på nyår tycker ni inte?


Foto från www.sweetoccasionsstudio.com


Foto från www.styleathome.com


Foto från www.housetohome.co.uk

gold-silver-balls.jpg
Foto från http://joyhey.files.wordpress.com/

Följ gärna Sockertussen på Facebook!

Dessertbort - Julafton

Till en början var tanken att göra ett dessertbord i i färgtemat vitt och rött, men det blev istället i temafärgerna rosa och vitt =)

Dessertbordet innehåller följande:
White velvet tårta med IMBC med hallon

På godisbordet fanns:









Följ gärna Sockertussen på Facebook!

torsdag 29 december 2011

Kokostryffel á la Söta Saker

Det är ingen hemlighet att jag älskar kokos. så när jag kikade in till duktiga Tea på Söta Saker och såg denna vit chokladtryffel med kokoslikör så var jag såld... had to make them... Said and done, här är de =)




Recept Kokostryffel
200 g vit choklad
knappt 1 dl grädde
2-3 msk kokoslikör
ev rosensocker

  1. Hacka chokladen fint. 
  2. Koka upp grädden snabbt, ta från plattan och häll i chokladhacket och kokoslikören. Rör tills chokladen smält helt i grädden (värm eventuellt försiktigt om grädden hunnit svalna innan chokladen smält). 
  3. Häll över i små ischokladformar.
  4. Förvara kallt.





Jultårta

Tyvärr hade jag jättedåligt ljus när jag fotade mitt dessertbord, men ni får fantisera fina klara färger ;)

Här har vi en tårta inspirerad av duktiga Cecilia med fina bloggen Flickan & Kakorna =)

Min tårta består av:
White velvet tårtbottnar,

Rårörda hallon med marsánsås
och 
Vit choklad fluff

Den är täckt med:
Italian Meringue Raspberry Buttercream







onsdag 28 december 2011

Tomte Fudge

Fudge nummer tre på dessertbordet var Tomte fudge, en vit fudge med smak av skumtomtar. Perfekt om man gillar vit choklad och skumtomtar!

Receptet på dessa kommer från Kryddburken.




Recept Skumtomte Fudge
10 bitar skumgodis
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 gram smör
100 g vit choklad

Gör så här :
  1. Klipp skumtomtarna i bitar. 
  2. Blanda ner allt utom den vita chokladen i en kastrull. Låt koka upp så allt smälter ihop. 
  3. Bryt chokladen och vänd ner i smeten och rör till du får en jämn blank smet. 
  4. Häll upp i smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåpet. 
  5. Skär sedan upp fudgen i bitar och förvara svalt.
Följ gärna Sockertussen på Facebook =)


tisdag 27 december 2011

Rocky Road


Det här basreceptet är snott från Leila, min man önskade sig Rocky Road godis till jul, så jag var tvungen att testa dessa godingar.





Ingredienser - 12 kakor
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl Non Stops
+ Några spruckna macaroons ;)

Gör så här

  1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  2. Blanda i samtliga ingredienser i chokladen.
  3. Fyll smeten i en form, helst i silikon så lossnar den lätt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
  4. När kakan har stelnat, skär upp den i rutor.



Cappuccino Fudge


Här har lagats fudge kan jag lova ;)
Det här är Cappuccinofudge som både vuxna och barn älskar, i alla fall hemma hos oss. Här tycker vi att kaffegodisar är bland det bästa som finns!

Den här fudgen tar lite längre tid att göra, men det kan det vara värt. Fudgen är delad i 2 lager och vill man lyxa till det lite extra så kan man riva på lite mörk choklad...







Recept Cappuccino Fudge - ca 20 rutorDel 1
5 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
2 msk snabbkaffepulver
1 nypa salt

Del 2
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör 
1 tsk vaniljsocker
Ev riven mörk choklad

Gör så här:
Den här fudgen innehåller två olika delar, dels själva cappuccinofudgen, dels en vit choklad ganache som bres på. Därför är  receptet ovan indelat i två delar =)
  1. Blanda den första gruppen ingredienser i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Koka upp blandningen på låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp.
  3. Lägg ner en termometer i blandningen och öka värmen till medelhög och låt blandningen koka till 113 C, det kan ta upp emot 10 minuter.
  4. När blandningen nått 113 C ta direkt bort kastrullen från värmen och ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till ca 50 C.
  5. Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans, 5-10 minuter.
  6. Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i en silikonform eller en inoljad form. Ställ in den i kylen medan du förbereder del 2 av fudgen.
  7. Smält den vita chokladen tillsammans med grädden i micron, 30 sek i taget. Blanda i vaniljsocker och tillsätt smöret och rör sedan om försiktigt till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa sedan tills den tjocknar något.
  8. Bred ut krämen över fudgen. 
  9. Dekorera eventuellt med lite riven mörk choklad.
  10. Ställ in i kylen för att stelna.
  11. Ställ fram fudgen en liten stund innan du skär den för att den inte ska smula sönder.

Följ gärna Sockertussen på Facebook!

Mjölkchoklad fudge

Till mitt dessertbord bakade jag allt själv, alltså var all godis hemmagjort. Dels för att jag ville testa lite olika nya recept och dels för att jag tycker att allt smakar bättre hemmabakat, utan konstiga tillsatser =)

Här har vi lite ett av tre fudge som fanns med på bordet, mjölkchoklad fudge.
Jag vispade inte upp den här fudgen så mycket som de andra, vilket resulterade i en mjukare fudge, inte som kola, utan mjukare fudge ;)

Här har jag strött lite havssalt på för att det ska bryta av mot det söta *mums*




Recept - Mjölkchoklad Fudge ca 30 bitar
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl vit sirap
50 g smör
100 g mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Sätt i en termometer och låt koka upp på medelhög värme tills det kokat till 120 C. 
  2. Dra av kastrullen från värmen och blanda ner smöret. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen ett par minuter. 
  3. Hacka chokladen.
  4. Ta kastrullen av spisen och rör i chokladen och rör om tills den smält helt. 
  5. Vispa upp fudgen tills den stelnat något. (den här biten hoppade jag över)
  6. Häll upp fudgen i en oljad form eller silikonform, den här gången använde jag en matlåda från IKEA. Låt fudgen svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. 
  7. Skär upp i bitar.

Följ gärna Sockertussen på Facebook =)

söndag 25 december 2011

Rosa Polka Marshmallows

God jul och god fortsättning hörrni =)
Hoppas ni hade en riktigt mysig julafton igår och åt en massa gott i sällskap av era nära och kära!

Hemma hos mig hade jag julfirande för första gången, alltså vi firar jul varje år, men vi har alltid varit hos släkten. Men i år var släkten alltså hos oss.
Vi hade en underbar, och högljudd, kväll och åt som om vi inte sett mat tidigare =P
Självklart hade vi även ett dessertbord, jag älskar verkligen dessertbord! Det är så roligt att sitta och förbereda och fundera på hur man vill att det ska se ut och sedan planera, baka och duka fram allt det vackra och goda.

Jag tänkte under några dagar visa er bilder på mitt dessertbord och dela med mig av recept till godsakerna.
Först ut är rosa polka marshmallows som var helt underbart goda!!





Recept - Marshmallows - ca 30 stora bitar
320 gram socker
12 gram vitsirap
130 gram varmt vatten

40 gram pulver gelatinpulver
130 gram kallt vatten

45 gram äggvitor
2 droppar citronsaft
20 gram socker

½-1 tsk pepparmintsarom (valfritt)
5-6 droppar röd karamellfärg (valfritt)

Gör så här:
  1. Blanda ihop socker, sirap och vatten i en kastrull. Låt koka till 126C.
  2. Blanda under tiden ihop gelatinpulver med 130 gram kallt vatten i en skål, låt gelatinet svälla.
  3. Vispa ihop äggvitor och några droppar citron i en bunke med en elvisp på medelhög hastighet. När äggvitorna är nästan helt vispade, tillsätt 20 gram socker och fortsätt vispa på medelhög hastighet tills äggvitorna är fluffiga.
  4. När sockerlagen nått 126C, stäng av värmen av och tillsätt gelatinet (som kommer att vara en fast massa då den svällt upp) till kastrullen. Sockerlagen kommer att bubbla upp i kontakt med gelatinet så var försiktig!Vispa tills gelatinet lösts upp helt i sockerlagen.
  5. Tillsätt sockerlaget till de uppvispade äggvitorna i en tunn stråle medan du vispar med elvispen på låg hastighet. När all sockerlag har blandats med äggvitorna, höj hastigheten på vispen och vispa tills blandningen blivit fluffig igen. Tillsätt arom och karamellfärg.

    Marshmallowsen ska inte svalna helt eftersom det inte går att bre ut den i formen då.
  6. Då den blivit fluffig men ännu inte kall och stel häller du upp smeten i en fyrkantig form (antingen i silikon eller som är inoljad.
  7.  Låt blandningen stelna.
  8. Stjälp upp marsmallowsen på en skärbräda och skär ut lagom stora bitar.
  9. Rulla bitarna i en blandninga av 50% majsstärkelse och 50% florsocker och damma av, eller rulla dem som jag gjort i polkagriskross.
Följ gärna Sockertussen på Facebook!

fredag 23 december 2011

Cake in cup - Kopp kaka i micron

Här kommer receptet på chokladtårtan i mugg jag lovade er förra veckan...
Seriöst, enklare kan det inte bli, och du behöver inte ens ha en ugn!!



Recept chokladtårta i mugg - 2 port
4 msk mjöl
3 msk strösocker
1 ägg
3 msk kakaopulver
2 msk Nutella
3 msk mjölk
3 msk olivolja eller vegetabilisk olja

Blanda alla ingredienser i en bunke och fyll två kaffekoppar till hälften. Micra kopparna i 1,5-3 minuter, mina blev klara på 2 min!

Servera med en skopa glass och njut!


Följ gärna Sockertussen via Facebook!

torsdag 22 december 2011

Sirapsäpplen - Kanderade äpplen - Knäckäpplen

Jag funderade länge på om jag skulle göra kanderade äpplen som skulle bli stenhårda eller sirapsäpplen, med i princip samma smak fast mjukare. Till slut bestämde jag mig för att göra kanderade äpplen, alltså hårda, men det var svårare än jag trodde och jag vågade inte vänta tillräckligt länge (sirapen hade ju kokat upp till 120 grader!) Så jag doppade äpplena och väntade, och fick sirapsäpplen, men vad gör det? Det var nog den enklaste desserten jag gjort och det var så himla gott!

Så till dessertbordet på julafton så blir de ett självklart inslag, och de är ju så himla vackra!

Hälften av äpplena är rullade i kokos, den andra hälften i hackad mandel =)










När du ska låta äpplena stelna så är det riktigt smidigt att som jag gjort här använda en bakduk av silikon. Min bakduk kommer från Lékué och finns i de flesta önskabutiker, eller andra välsorterade köksbutiker. Eller så använder du ett aluminiumfolie penslat med olja.

 Recept sirapsäpplen/ Kanderade äpplen
10 äpplen
5 dl strösocker
2½ dl ljus sirap
1 dl hett vatten
ev röd karamellfärg


  1. Börja med att ta bort stjälken, tvätta och torka äpplena och stick ner en pinne i mitten av varje äpple (jag har använt små pinnar som man får från McDonalds att röra om i kaffet med ;) )
  2. Förbered underlaget äpplena ska stelna på (silikonduken behöver inte förberedas på något sätt)
  3. Blanda ihop alla ingredienserna (utom karamellfärgen) i en kastrull.
  4. Rör om på låg värme till sockret är upplöst.
  5. Höj temperaturen och koka upp blandningen till 120 grader om du vill ha sirapsäpplen och till 155 grader ifall du vill ha kanderade knäckäpplen.
  6. Häll ev i karamellfärgen och doppa äpplena i den heta blandningen.
  7. Doppa äpplena i kokos/hackade nötter och ställ dem att svalna i rumstemperatur.

Äpplena smakar bäst de första 24 timmarna =)

Häng gärna med på Facebook ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...