onsdag 25 januari 2012

Sockerkaka + Recept


Den här sockerkakan kan man antingen göra naturell precis som i receptet, eller tillsätta lite kryddor och göra en mjuk pepparkaka. Vilket jag gjorde, jag gjorde det enkelt för mig och hade i 1 tsk pepparkakskrydda och faktiskt även 2 msk lingonsylt för att kaka skulle smaka mera juligt =)
Observera att detta var innan årsskiftet ;)

Silikonformen jag använt kommer från Lékué och det fiffiga med den är att den skapar ett mönster på kakan som man kan skära efter och få perfekta, lika stora, portionsbitar av kakan.










Recept 6-8 port
45 g smör 
2 ägg
50 g socker
50 g mjöl 
½ tsk bakpulver
1 tsk kondenserad mjölk
25 g mjölk

Gör så här:
1. Smält smöret i micron, blanda med mjölken och låt det svalna. 
2. Vispa ihop ägg, socker och kondenserad mjölk i en bunke tills blandningen är fluffig.
3. Blanda i bakpulvret i mjölet och vänd i äggsmeten, följt av det smälta smör och mjölken. Blanda om (vispa inte för så blev kakan torr)
4. Häll i en väl smord och mjölad form, eller en silikonform som jag har gjort och grädda i 170 grader i ca 30 minuter eller tills en teststickan är torr.
5. Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna.


Du följer väl Sockertussen via Facebook ;)

söndag 22 januari 2012

Min andra Pippi Långstrump Tårta


När lilla Elsa fyllde två år beställde hennes mamma 2 pippi tårtor av mig, och jag är himla glad att jag fick det uppdraget =)
Tyvärr blev Elsa sjuk på sitt kalas så den andra Tårtan hann jag inte baka, men här kommer bilderna på den Pippi tårtan som nådde familjens första kalas.

Det hände dock en pinsam grej när jag dekorerade tårtan.
Nej, jag satte mig inte på den.
Nej, jag kom inte på att jag bakat in ett hårstrå i den,
men det jag såg först nu när jag fixade bilden var att det inte alls står Elsa på på tårtan som det borde... utan Esla =/ Inte bra... mindre lyckat... jag får skriva en note to self och trippelkolla innan jag limmar fast bokstäverna i fortsättningen.





tisdag 17 januari 2012

Red Velvet tårta med cocosboll frosting

Den här tårtan tog mig 2 timmar att göra från att jag knäckte det första ägget till att den var färdig, himla fort med andra ord!
Tyvärr så har jag ingen bild från hur den ser ut på insidan, vilket beror på att min mamma tog med tårtan på fest glömde att knäppa bilder på den.

Tårtan består av 3 riktigt saftiga Red Velvet bottnar,
1 lager madelbotten (recept kommer snart)
 och är fylld med

Den är spacklad med Italiensk maräng (tänk MumsMums)
och dekorerad med kokosflingor och små guldpärlor.





Hallon-Cream Cheese fyllning


Den här moussen kan du antingen hälla upp i portionsformar och servera som den är med några hallon på toppen, eller ha som en fräsch fyllning till tårtor =)


Ingredienser
300 g naturell färskost, t ex Philadelphia light
2 dl Turkisk yoghurt
3 msk ingefärssirap, (Dansukker)
5 dl hallon

Gör så här
Kör hallonen i en mixer till de blivit riktigt mosade.
Sila därefter hallonen genom en tät metallsil så du blir av med alla kärnor.
Blanda hallonpurén med yoghurten.
Vispa färskosten med sirapen och blanda därefter i hallonyoghurten.
Blanda om väl och låt stå till sig ca 30 min i kylskåpet innan servering.

lördag 14 januari 2012

Chokladtårta med Baileys

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade här på bloggen... Jag har haft fullt upp med att starta upp det nya året på jobbet och nu har jag äntligen kommit igång, och kan lägga ner lite mer tid på att visa er underbara bakverk =)

♥ ♥ 


I år firade jag och Niklas nyår helt själva, vilket var himla mysigt =) Vi åt god mat och 3 olika efterrätter! Däribland den här chokladtårtan med Baileysmousse som smakade gudomligt!
Den är faktiskt en av mina favorittårtor =)

Längst ner får du receptet ;)








Botten:
4 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 gr smält smör

Fyllning:
2 blad gelatin
1,5 dl grädde
150 gr blockchoklad
2 äggulor
2-3 msk Baileys
3 dl vispgrädde

Garnering:
100 gr blockchoklad
2 tsk olja
florsocker

Sätt bakplåtspapper (och vik upp kanterna) i en långpanna 20*30 cm.

Botten
Smält smöret i micron, låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst, minst 5 min.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. 
Rör slutligen i smöret. 
Häll smeten i långpannan, grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min i 175°C (provstickan ska vara torr).

Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min.
Hacka chokladen. 
Koka upp grädden och lägg sedan ner chokladen och rör tills den har smält. Låt det svalna lite.

Tillsätt äggulorna och låt det sjuda någon minut under omrörning. 
Smaksätt den med Baileys.
Blanda ner gelatinbladen. Ta från värmen och svalna.

Vispa grädden och vänd ner den i chokladkrämen. 

Bred hälften av moussen mellan bottnarna och den andra hälften ovanpå.
Dekorera med lite riven choklad.

tisdag 3 januari 2012

Tårta på burk - Cake in jar


En himla bra idé på en ätbar present är tårtor på burk.
Jag bakade 6 Red Velvet muffins och gjorde Cream Cheese frosting till dessa tårtor på burk som min söta svägerska fick i födelsedagspresent =)

Eftersom vi har en bebis hemma (njaa, han är väl inte bebis längre eftersom han är 1½ men jag vill inte riktigt inse det) så har vi även en del barnmatsburkar hemma. Som förövrigt passar perfekt till att förvara egen sylt och marmelad i! Men denna gång fick de alltså återanvändas till mina små tårtor.

Här kommer en liten steg-för-steg beskrivning på hur man gör.


Rita cirklar på ett fint papper, här har jag använt ett designer ark från Panduro.

Skär ut och limma fast på locket med flytande lim.

Knyt gärna en rosett runt burken =)








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...