tisdag 21 augusti 2012

Citronmarängpaj med hallon

Niklas hatar citronmarängpaj, han åt det en gång för 100 sedan på ett fik och fick magsjuka efteråt, så han kan inte ens höra ordet citronmarängpaj innan han får en hulkning. Men jag tycker ju att det är gott... Så jag passade på att göra en när jag skulle fika hemma hos en kompis =)
Jag hade gjort egen Lemoncurd dagen innan så jag fick använda min alldeles egna Lemoncurd till pajen och marängen är spetsad med lite hallon för att den skulle bli rosa och fin  ♥ ♥ ♥








 Den fina rosa formen kommer från IB Laursens serie Mynte

Pajbotten:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten 

Fyllning:
Lemoncurd

Maräng:
4 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
½ dl hallon
Sätt ugnen på 200°.
Blanda ihop smör, mjöl och vatten till en deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform.
Låt formen stå kallt ca 30 minuter. 
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200° längst ner i ugnen.
Fyll det förgräddade pajskalet med Lemoncurd och grädda 15 minuter.
Låt pajen svalna. 

Nu är det dags för marängen, du kan antingen bränna marängen med en brännare eller sätta ugnen på “grill” och 250°.
Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum, blanda till sist i hallonen. 
Spritsa marängsmeten över pajen. Bränn med brännare eller grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.


söndag 19 augusti 2012

Tårta till svärmor

Min Svärmor fyllde 64 år för ett par veckor sedan och jag bidrog med tårtan =)
Det blev en enkelt dekorerad med gul marängkräm och rosa spritsade detaljer, även de med marängkräm.
Tårtan var himla enkelt dekorerad, men ibland är faktiskt det finast!

Tårtan bestod av vaniljbottnar 'a la Orsi (recept kommer snart) 
Den var fylld med Geisha fluff, Hallon mousse och vitchokladfluff





lördag 18 augusti 2012

Regnbågstårta

Nu har varit helt usel på att blogga, igen... jag borde skämmas, och jag skäms lite...
Men jag har iaf bakat, så blandat med recepten jag har lovat er så ska jag publicera lite nya bilder ♥

Först ut är receptet på regnbågstårtan jag gjorde till mitt eget dessertbord.
Receptet kommer från Sweetapolita och jag har översatt det till er =)


Regnbågstårta
115 gram rumsvarmt smör
4½ dl socker
8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3½ dl vatten
1 tsk vaniljpulver
4 äggvitor, hårt vispade

Sätt ugnen på 175 C.
Vispa ihop socker och smör tills det blir fluffigt och vitt.
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem i omgångar tillsammans med vattnet.
Blanda till sist ner de hårt vispade äggvitorna och rör försiktigt in i smeten.
Dela upp smeten i 4 olika bunkar och färga med valfri karamellfärg/pastafärg.
(smeten räcker till 4 st bottnar med 20 cm i diameter)
Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

Swiss meringue buttercream
2½ dl äggvitor
4½ dl socker
1 nypa salt
550 gram smör
Ev vaniljessens

Sätt en kastrull med ca 5 cm vatten i botten och låt vattnet koka upp, du ska göra ett vattenbad till marängen.
Knäck äggvitorna i en rostfri bunke, häll i socker och salt och vispa upp över det kokande vattnet.
Tanken är allt socker ska lösas upp av värmen och det ger en mer stabil maräng (men tänk på att vispa heeela tiden, annars får du kokt äggvita =P )
När sockret är helt smällt och äggvitorna uppvispade till en maräng så tar du bunken från kastrullen och fortsätter att vispa tills marängen är kall. Det tar ca 10 min. Det är så mycket smidigare om man har en köksassistent, jag brukar använda min First Kitchen från OBH Nordica som gör jobbet åt mig ;)
När marängen är helt kall så tillsätter du vaniljessensen och rör om, sedan är det dags att kasta in en liten kub smör i taget till marängen.
Till en början så kommer marängen att bli rinnig och sjunka ihop, men fortsätt tillsätta smöret och vispa, det blir bättre.
Konsistensen ska vara fluffig. Ifall du inte får till det fast du tillsatt allt smör så kan du prova med att ställa bunken i kylen 30 min och sedan vispa upp frostingen igen.

Chokladganache
150 gram choklad
1 dl vispgrädde
35 gram smör

Hacka chokladen.
Värm upp grädden utan att den kokar.
Tillsätt chokladen och rör om och slutligen blandar du i smöret.
Ställ ganachen åt sidan medan du monterar ihop tårtan.


Montera tårtan
Man kan ha samma frosting mellan lagren som utanpå tårtan, jag valde att ha i frosting OCH hallonsylt, det blev jättegott. 

Så bre frosting mellan lagren och lägg ihop dem, spackla tårtan med marängkrämen. (Vill du veta hur man spacklar en tårta så finns det en steg-gör-steg visning här) Det jag kommit på är att det bästa är att ställa tårtan i frysen när du spacklat den klart, efter 10-15 min så tar du ut den och snyggar till ytan då den blivit lite hård =) Det är en jättebra metod som ger en finare och jämnare yta!

När tårtan är slät och fin så är det dags att smeta på ganachen, häll den i mitten av tårtan och "hjälp" den rinna över kanten på tårtan =)






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...